Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-16

Besöket i Jerusalem


Göran Persson klarade sig relativt bra vid sin resa till Israels huvudstad igår. Trots upprepat tjatande från en TT-reporter om eventuellt svenskt deltagande i fredsprocessen, så vägrade Persson med rätta att göra högtflygande utspel om Sveriges roll i Mellanöstern.

Han slog också fast att den palestinska terrorn måste upphöra, och sade att fredsprocessen ”är körd” om Hamas får politiskt inflytande. Persson sade att Sharons Gaza-reträtt var modig, och uttryckte sin regerings reservationer angående Israels anti-terrorstängsel.

TT inledde sitt
telegram så här:

Bakom en mur av säkerhetsvakter mötte Persson Israels premiärminister Ariel Sharon i dennes bunkerliknande högkvarter i Jerusalem

Konstigt att det
aldrig gjordes sådana målande beskrivningar när Persson besökte den palestinska myndighetens högkvarter i Ramallah igår. Jämför bilderna på de två högkvarteren här, och avgör vilket som mest liknar en ”bunker”:

Jerusalem
Ramallah

Ett utmärkt exempel på vad Sveriges roll i Mellanöstern bör vara är riksdagsledamoten Henrik von Sydows (m) resa till Libanon och Jordanien igår. I ett pressmeddelande sägs att han under fyra dagar skall träffa affärsmän, akademiker och studenter som arbetar för demokrati och marknadsekonomi i Mellanöstern:

- Libanons självständighet och rätt att forma ett fritt samhälle är viktigt för libanesernas skull, men också för Syrien och för alla demokratiska krafter i arabvärlden. Det är därför angeläget att uppmärksamma de demokratiska reformisterna i Mellanöstern. Min resa är en litet bidrag till det arbetet, säger Henrik von Sydow.

8 Comments:

Blogger Daniel skrev...

Jag reagerade också på TT:s beskrivning av Ariel Sharons kontor som en "bunker"...Jaja. Det ær væl Stefan Hjertén som ær i farten.

MVH

4:38 em  
Blogger Alicio skrev...

Det misstänker jag också.

4:40 em  
Anonymous Anonym skrev...

Jag reagerade på att GP uttalade att processen skulle haverera om Hamas fick politisk makt i valet.

Kan det vara lämpligt att en svensk statschef har åsikter om detta?

5:42 em  
Blogger Alicio skrev...

"Kan det vara lämpligt att en svensk statschef [sic] har åsikter om detta?"

Om vadå? Om risken att en nazi-liknande folkmordsorganisation, med det stadgade målet att utplåna Israel och som massmördar civila genom terrorattacker kan få politiskt inflytande?

Jag anser att det är självklart att en ledare för en demokratisk stat gör klart att det inte är acceptabelt!

6:12 em  
Blogger Tor skrev...

Att ta avstånd från Hamas är en självklarhet. Det är lika självklart som att ta avstånd från NSDAP, samma skrot och korn.

Så anonymous varför skulle inte Sveriges statsminister förhindra nazister? Vi får inte komma tillbaka till svensk andra världskrigs-filosofi en gång till!

9:27 em  
Blogger Tor skrev...


Manuell trackback

2:16 fm  
Blogger simulev skrev...

Maybe PM Persson should remind his own appointed FM "tsunami"-Freivalds about Hamas....

7:56 fm  
Blogger Alicio skrev...

- Bra inlägg i din blogg Tor.
- Simulev, du har rätt. Perssons uttalande blir som ett slag på fingrarna för Freivalds.

9:52 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan