Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-09

Apart om opartiskhet


Göran Rosenberg har skrivit en väldigt reduktiv och uppgiven kommentar i tidningen Journalisten: Den förrädiska opartiskheten. Men han har också några poänger:

Till skillnad från [den opartiske domaren i en domstol] väljer journalisten själv sina ”fall” och utser själv sina parter. Det finns inget opartiskt sätt att bestämma vilken berättelse vi väljer och hur vi väljer att berätta den. Det finns heller inga opartiska medier. Också de statsreglerade radio- och TV-bolagen definierar sig numera som aktörer på en kommersiell mediemarknad och har därmed utvecklat egna partsintressen gentemot såväl staten som konkurrerande medieföretag [...]

Någon opartisk journalistik finns därmed inte. Vad som finns är journalister som försöker hantera sina subjektiva val och utgångspunkter och journalister som försöker dölja dem. Vad som skiljer journalistik från propaganda är inte den journalistiska fasaden utan den journalistiska avsikten. Journalistik bygger på ett oskrivet kontrakt mellan journalisten och publiken om att inte förfalska eller utelämna relevanta uppgifter i en berättelse. Liksom på den oskrivna utgångspunkten att det inte finns någon annan avsändare än journalisten själv, ingen osynlig uppdragsgivare, inget oredovisat uppsåt.

Det är dock självklart att opartiskhet måste vara ett mål även om det i praktiken är omöjligt att uppfylla till 100%.


2 Comments:

Blogger Magnus A skrev...

Jag tror att både en neutral hållning samt olika perspektiv kan vara något som journalistiken bör eftersträva (och/eller som mediekonsumenten bör efterfråga?).

Just olika perspektiv kan kanske vara entt vaccin mot konformitet, men det kräver i svenska media naturligtvis att annat än anti-Bush-dokumentärer eller Chomsky släpps in som sanningsägare i filmer om internationell politik.

Skulle man inte på bloggarna kunna lobba för att Johan Norbergs film "Globalisation is Good" sänds som ett just färgat inslag i ett nytt lite mer mångfascetterat medieklimat? (Detta om flera olika perspektiv och ideologiska utgångspunkter i media i allmänhet och Public service i synnerhet -- då de kanske saknar det mest i dag -- finns det väl även bra teoretiska grund för, vilket nog skulle framhållas i en kampanj).

Så följande film på bästa sändningstid inför en SVT Debatt eller i TV4 skulle jag vill jag se:
http://www.johannorberg.net/?page=globisgood

5:21 em  
Anonymous Anonym skrev...

Som av en händelse läste jag just Joakim Nilssons "Texaspajasen vann!" i Svensk Tidskrift. Ville bara uppmana andra att göra detsamma. En utmärkt vidräkning med svenska mediers miserabla rapportering i samband med presidentvalet.

http://www.svensktidskrift.se/

Niclas
Journalist, Stockholm

10:02 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan