Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-11

Vad ligger bakom Nordkoreas utspel?


Newsweek analyserar Nordkoreas deklaration att landet nu har kärnvapen: Varför erkände Nordkorea att man har kärnvapen?

Artikeln tar upp flera möjliga orsaker till den paranoida stalinistledarens utspel: handlar det om att visa sig stark inför Kim Jong-Ils stundande födelsedag? Kom det som ett svar på det amerikanska säkerhetskabinettets chef Michael Greens resa till sexpartsländerna (USA, Kina, Japan, Sydkorea och Ryssland) för att sätta press på Nordkorea i förhandlingarna? Försökte Nordkorea förekomma bestraffningen efter att uppgifter gjort gällande att Nordkorea sålt atommateriel till Libyen?

Slutsatsen i artikeln blir att vi ska ta Nordkorea på sitt ord, och att deklarationen sannolikt kom som en reaktion på president Bushs utfästelser i sitt State of the Union-tal om att sprida frihet till hela världen: en möjlig dödsdom för Kim Yong-Il. Colin Powell, som av staliniststaten uppfattats som mer förhandlingsvillig, i likhet med Madeleine Albright som besökte Pyongyang år 2000 för att nå en överenskommelse, sitter inte längre i administrationen, skriver Newsweek.

USA ifrågasätter om Nordkorea talar sanning (se mer här), medan Expressen manar till tydlig handling:

Den här obeslutsamheten [USA:s kombinering av mycket restriktiva förhandlingar med verbala och diplomatiska krigshot] har kostat – och kostar – USA och världen mycket dyrbar tid. Vita huset måste därför bestämma sig. Anser man att världen till varje pris måste stoppa Nordkorea och Iran från att träda in i kärnvapenklubben måste man skaffa ordentliga morötter och piskor och börja förhandla på allvar.

Morötterna är kända: någon form av säkerhetsgarantier samt ekonomiska och politiska favörer. Piskan måste i brist på militära alternativ bli ekonomiska sanktioner beslutade av FN:s säkerhetsråd.

Det är en osmaklig utpressningslogik världen står inför. Men alternativet – ett kärnvapenbestyckat Nordkorea och Iran – är om möjligt än osmakligare.

Mer läsning i Washington Post, som berättar att Nordkorea kunnat åtnjuta relativt varma relationer med Kina, Sydkorea och EU, och kunnat strunta i sina skyldigheter utan konsekvenser. Men tidningen menar att Nordkorea har dragit slutsatsen att förhandlingarna inte kommer att leda till en överenskommelse som kan garantera regimens överlevnad eftersom landet misstänker att USA inte kommer att acceptera något annat än ett regimskifte.

2 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Nordkorea ÄR ett koncentrationsläger för sin egen befolkning - det är därför så många försöker fly därifrån.

Kim Jong-Il förstår nog att han egentligen inte har en chans. Det bästa han kan hoppas på är en "pensionering"(asyl) i Kina. Som ledare och arvtagare till regimen blir han automatiskt en måltavla för Nordkoreanernas vrede, så snart väldet kollapsar.

Vilket betyder att bollen nu ligger hos Nordkoreas generaler. Kommer de att försöka klamra sig fast vid makten (och misslyckas) eller ge sig, i utbyte mot amnesti-löften?

Det är nu vi får se hur smarta -- eller dumma -- de är.

-A.R.Yngve
http://yngve.bravehost.com

5:27 em  
Anonymous Anonym skrev...

Belmont club har en del intressanta analyser kring NK:s utspel.

/Xipe

8:36 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan