Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-25

Palestiniernas "vapenvila"


Palestinier spränger disko i Tel-Aviv

Flera människor har mördats, och minst 30 har skadats, enligt de första uppgifterna som hela tiden uppdateras. Islamiska Jihad har tagit på sig skulden. Självmordsbombarens mycket kraftfulla bomb detonerade utanför nattklubben Stage i stadens nöjeskvarter, som är fyllda med restauranger, barer och diskon.

Det gick på fredagskvällen inte att nå SVT:s Faktum-redaktion för att få bekräftat om detta kan räknas som terrorism.

UPPDATERING 25/2 kl. 23.55


Man undrar om det här kan ha något med händelsen att göra?:

-
Palestinsk polis tänker inte stoppa de militanta grupperna
- Mahmoud Abbas tänker inte stoppa sina "frihetskämpar"
- Israel släpper 500 palestinska fångar

Det kommer aldrig någonsin att fungera med en palestinsk "vapenvila". Terroristgrupperna måste slås ut och terroristerna gripas, precis så som Färdplanen för fred kräver. Det räcker inte med att Abbas ingår "avtal" med dem.

8 Comments:

Blogger Gudmundson skrev...

Det finns ett kul sätt att hjälpa till i kampen mot terrorn, dock:

Pizza IDF.org

12:08 fm  
Blogger simulev skrev...

Wonder who will interview the relatives victims first?
Helle Klein from Pravda perhaps?
(Yeah, when hell freezes over)

12:13 fm  
Blogger Alicio skrev...

Hej Per Gudmundson och välkommen!

Ja, jag har sett den sajten tidigare, men nu måste jag få tummen ur och välja ut något ur den digna menyn!

Mvh - Alicio

12:49 fm  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Nu på morgonen hörde jag åter ett av den svenska vänsterns mantran rapas upp i radion. Det var i programmet Konflikt med Cecilia Uddén som mina öron misshandlades med den tjatiga propagandafrasen "roten till konflikten är den israeliska ockupationen".

Men som alla vet så har ockupationen tjänat som en nödvändig buffert mot arabiska krigshandlingar. Så det rätta uttrycket skall självklart vara "roten till konflikten är arabernas strävan till etnisk rensning i Mellanöstern".

10:54 fm  
Blogger simulev skrev...

Did she say anything about the savages celebrations?

"Despite denials, members of the al-Aqsa Martyrs Brigades, Hamas, and Islamic Jihad reportedly fired in the air in celebration after hearing of the attack."Or did state-propaganda "forget" that part?

12:21 em  
Anonymous Anonym skrev...

Dödsdansen i Mellanöstern är förstås deprimerande. Men försök se den i ett större och längre perspektiv...

Hela regionen har en lång historia av ständiga krig mellan stammar och folkgrupper. (Som Gamla Testamentet så väl beskriver.) Det har egentligen ALDRIG varit någon varaktig fred i regionen, så länge människor har bott där.

Regionen består mestadels av öken. Öknar formar kulturer att betrakta alla naturresurser som ett "nollsumme-spel": det finns bara X antal brunnar och oaser, och enda sättet att få en resurs är att ta den från någon annan stam.

Med andra ord: det enda sättet att göra slut på striderna är att ändra regionens fysiska karaktär, så att man inte för evigt slåss om begränsade resurser. Och då räcker det inte att bygga upp industrier och utbilda folk: KLIMATET måste ändras. TOPOGRAFIN måste ändras.

Jag menar på allvar att hela regionen måste formas om med byggandet av artificiella floder och sjöar. Då och först då försvinner den "knapphetens kultur" som format regionen.

Låter omöjligt? Det sa dom om Panama-kanalen också...

-A.R.Yngve
http://yngve.bravehost.com

1:26 em  
Anonymous Anonym skrev...

Yngve, jag tror du skall fördjupa dig i Rolands inlägg. Roten till den här "dödsdansen" är den så kallade muslimska världens ovilja att acceptera ickemuslimer på jämlika villkor. Det kallas totalitarism och har lite att göra med åldriga brunnar. Det finns mängder med exempel över världen på regioner med knappa resurser som för den skull inte utvecklat Islam-liknande ideologier. Sant är emellertid att Israel till skillnad från diktaturerna runtomkring byggt upp ett modernt fungerande land - något som naturligtvis sticker araberna i ögonen (i synnerhet som Israel saknar deras oljemiljarder). Den enda vägen till fred är förmodligen att de palestinska araberna först och främst integreras i de omgivande länderna (precis som de orientaliska judarna integrerades i Israel efter att ha blivit utsparkade av Nasser & co). De kunde ha fått en egen stat för över en mansålder sedan. Men det har ALDRIG varit deras egentliga mål.

/ASO

2:52 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag instämmer med Roland och ASO.

Yngve skrev:

"det enda sättet att göra slut på striderna är att ändra regionens fysiska karaktär, så att man inte för evigt slåss om begränsade resurser"Om det bara hade varit en fråga om resursfördelning och om jobb så gade konflikten kunnat lösas för länge sedan. Levnadsnivån och BNP i de omtvistade områdena var långt högre innan intifadan. Israel deltog i samarbetsprojekt som skapade jobb för palestinier, och andra kunde jobba i Israel. Det fanns stora gemensamma vattenprojekt och jordbruksutvecklingsprojekt.

Men konfliktens kärna handlar varken om territorium eller resursfördelning, utan om intolerans och existens. Den islamiska arabvärlden har inte på allvar accepterat existensen av en judisk stat i Mellanöstern.

Detta är kärnan till konflikten, och därmed terrorn samt försvaret däremot.

3:57 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan