Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-07

Närkontakt av TT graden


Dagens Nyheters tidigare korrespondent i Jerusalem, Richard (Dick) Haas, har ertappat TT med att i vanlig ordning förfalska ett AFP-telegram från Mellanöstern. Han skriver om saken i artikeln Sanningen är svår för TT.

TT:s metoder är ökända, inte minst för läsarna av den här bloggen. När felen uppmärksammas till TT får man nästan alltid ett undanflyende eller "goddag yxskaft"-svar som tyder på ett visst förakt mot allmänheten. I de få fall TT nedlåter sig att svara alltså. Man kan dessutom vara säker på att TT aldrig tydligt rättar sina telegram, och inte heller ändrar sina rutiner framgent. Utrikeschefen Ola Westerberg kom med det här svaret den 31/1 när Dick Haas kontaktade redaktionen:

" Hej!
Om du har synpunkter på TT:s rapportering verkar det väl klokast att vända sig direkt till oss och kanske rentav ha en hövlig ton? Förutsatt att duv ill påverka alltså och få informativa svar och inte bara vill vädra din ilska för andra?
En annan fördel är att du på så vis också kan ta reda på fakta, såsom goda journalister plägar göra, innan du drar dina slutsatser.
Du tar till sanslösa överord när du påstår att vi ljuger, förvränger, bedriver propaganda etc. Man ska vara försiktig med språkliga övertoner.
Dessutom har du fel i sak. Jag förutsätter därför att du korrigerar dina påståenden om TT i de fora du spridit dem.

Till detaljerna:
Kl 15.05 den 26 rapporterar AFP med hänvisning till flera källor att tre militanta palestinier skjutits i hjäl i Qalqiliyya. kl 15.15 kommer nästa rapport med fler detaljer och samma dödssiffra. Kl 15.42 och 16.42 skriver AFP i nya versioner "minst en dödad" men har fortfarande med de källor som säger att tre skjutits ihjäl.
Du har alltså fel i att detta inte skulle vara AFP:s uppgift. Det kunde du ha tagit reda på, men av någon anledning tror du dig känna till allt som AFP skriver.
Jag kan hålla med om att det hade varit bra om vi hade gjort en ny version som var mer nyanserad och utförlig. Men jag kan också förstå varför den inte gjordes. Detta var en mycket intensiv nyhetsdag, där en för Mellanöstern tämligen normal incident stod sig slätt mot månadsdagen av tsunamin, tågolyckan i Los Angeles, den största enskilda amerikanska förlusten i Irakkriget, EU-kommissionens femårsprogram, dagen före 60-årsdagen av Auschwitz befrielse, de tiotalet artiklar vi arbetade med inför valet i Irak, samt den verkligt stora nyheten från "din" del av världen: Att ett toppmöte förbereddes mellan Sharon och Abbas.
Nyheter existerar aldrig i ett vakuum. Hur mycket man skriver och följer upp beror på konkurrensen från andra nyheter. Vi kan inte göra allt jämt.
Mvh,Ola Westerberg, utrikeschef "

Dick Haas svarar:

" Till Ola Westerberg, utrikeschef på TT.
Du har fortfarande inte besvarat frågan varför TT ofta vilseleder sina läsare och nyhetskonsumenter, när det gäller rapporteringen i den israelisk-palestinska konflikten.
Jag tycker nog att TT bör komma med något mera övertygande som svar än det du hittills kunnat prestera. Jag tog upp ett färskt typexempel på er förljugenhet. Den 26 januari i år har TT en rapport om att civilklädda israeliska soldater sköt ihjäl tre "militanta" palestinier i staden Qalqilya på Västbanken. TT uppger korrekt att palestinska källor står för uppgifterna enligt den franska nyhetsbyrån AFP. Men denna enda mening om vad som utspelade sig i Qalqilya är ju bara en bråkdel av de fakta som förelåg om incidenten.
AFP uppger till exempel inte bara att tre palestinier dödades enligt palestinska källor. AFP uppger också att bara en palestinier dödades medan två andra sårades och tillfångatogs av israelerna, enligt israeliska uppgifter. AFP har för övrigt ingen egen reporter på plats i Qalqilya. Den brittiska nyhetsbyrån Reuters som TT ofta åberopar som nyhetskälla skriver samma dag från sin redaktion i Jerusalem att en palestinier dödats i Qalqilya. Amerikanska AP gör det också. New York Times korrespondent som tar upp saken gör det också. De israeliska dagstidningarna som har de mest detaljrika uppgifterna om incidenten skriver samma dag att en medlem av Hamas dödats i Qalqilya och att två medlemmar av al Aqsa-brigaden sårats och tillfångatagits. Samtliga tre satt i en bil och det uppges att de vägrade stanna på order och att de var efterspanade och att de misstänktes planera en självmordsattack i Israel ett par hundra meter längre västerut. Låt mig återge AFP:s engelska version av incidenten på Yahoos nyhetssida den 26 januari:


At least one militant shot dead in northern West Bank Wed Jan 26, 10:44 AM ET Mideast - AFP RAMALLAH, West Bank (AFP) - At least one Palestinian militant was shot dead by undercover Israeli troops operating in the northern West Bank town of Qalqilya, Palestinian and Israeli security sources said. Palestinian sources said three men were killed while sitting in their car by a group of undercover Israelis dressed as Palestinians. Their identities were not immediately known, but all three belonged to the radical Al-Aqsa Martyrs' Brigades, allied to the mainstream Fatah movement. An Israeli military source, however, said only one Palestinian had been killed and two wounded in an operation to arrest wanted militants in the city. Troops shot and killed one Palestinian who tried to flee, while another two opened fire towards the troops and were wounded when the soldiers returned fire, the source said. They were taken into custody.

Lägg märke till att nyheten har tidsangivelsen 10:44 israelisk tid. Jag läste den någon gång vid halvtolvtiden samma dag. Även om den andra hälften av AFP:s rapport är ganska knapp överensstämmer den i allt väsentligt med fylligare rapporter från andra nyhetskällor. TT kan inte bara låtsas som om denna andra hälft är oväsentlig. TT kan inte heller påstå att en svensk läsare inte skulle vara intresserad av att få hela redogörelsen. Eller att den var "för" lång.
TT väljer att förtiga de israeliska uppgifterna helt och hållet. I stället för att informera sina läsare och tidningskunder, väljer TT att desinformera. Det är ett finare ord för propaganda. Eller vill du Ola Westerberg påstå, att det inte är propaganda att ensidigt återge den ena sidans uppgifter, och lägga munkavle på motsidan?
Saken blir ju knappast bättre av att du i ditt svar till mig inleder med moralkakor om mitt beteende, som om TT är någon sorts helig ko i Sverige, som står över all kritik. Håll dig till fakta!

Jag hade väntat mig ett något renhårigare svar än jag fick: först på slutet erkänner du halvt om halvt att "det hade varit bra om vi ( dvs TT ) hade gjort en ny version som var mer nyanserad och utförlig". Men sen kommer du med en ohållbar bortförklaring om att det var en så dryg nyhetsdag just den dagen, så ni "hann", underförstått inte. Men ni hade alltså tid och lust att manipulera en redan färdig text från AFP. Bevara somligt och stryka annat. Och inom parentes sagt, så var det inte en verklig nyhet den dagen att Sharon och Abbas snart ska träffas. Det skrev jag om på min hemsida en vecka dessförinnan. De har redan träffats i det förflutna och det har varit helt klart hela tiden att de snart skulle stråla samman, frågan var bara vilken dag.
Ditt svar till mig bara stärker min uppfattning, att TT anser det vara helt korrekt att agera som en tendentiös nyhetsförmedlare på vissa håll i världen. Frågan kvarstår vad man bör göra åt saken i en demokrati som Sverige.
Mvh,
Richard Haas "

(publicerat med tillstånd från Dick Haas)


UPPDATERING 7/2 kl. 19.12

Melanie Phillips rapporterar om en intressant brevväxling mellan en av hennes läsare och den brittiska nyhetsorganisationen BBC (som är långt mer professionell än TT). Här görs en jämförelse mellan BBC:s rapportering från massmördandet i Sudan och konflikten i Mellanöstern: The British Bias Corporation.3 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

"Du har fortfarande inte besvarat frågan varför TT ofta vilseleder sina läsare och nyhetskonsumenter, när det gäller rapporteringen i den israelisk-palestinska konflikten."

Vad denne "Dick" vill ha är alltså ett svar som börjar "Jo, ser du, anledningen till att vi vilseleder våra läsare, det är för att....."

Är du bildad i samma retorikskola, Alicio?

9:41 em  
Blogger Alicio skrev...

Är du bildad i samma retorikskola, Alicio?Är inte just detta en typiskt retorisk fråga? Ungefär som "Har du slutat slå din fru?".

10:40 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Retorisk fråga?

Det uttalande av Dick som jag citerade var ju ett påstående och ingen fråga!

11:21 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan