Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-15

Gaza-judar i flyktingläger


Alltmedan den israeliska regeringen drar upp skisserna för ett stort judiskt flyktingläger för de 8500 fördrivna människor — män, kvinnor och barn — som kommer att deporteras från köpt eller ärvd mark i Gaza enligt Ariel Sharons internationellt applåderade utrensningsplan av icke-arabiska element i området, har den palestinska myndigheten redan börjat planera för hur de ska använda de evakuerade bostäderna i sin framtida apartheidstat:

PA making big plans for evacuated Gaza property

Det är minst sagt konstigt att en framtida fredslösning anses behöva omfatta skapandet av en arabstat utan störande etniska minoriteter. Och ännu konstigare är det att den israeliska regeringen ger vika för omvärldens påtryckningar i denna fråga, som borde vara otänkbar sedan Nazieuropa föll 1945.

Faktumet att den judiska minoriteten i Gaza attakeras av intoleranta människor bland palestinierna är sannerligen inte en anledning att deportera judarna.


9 Comments:

Blogger Joseph skrev...

Det är ju lite hycklande hur PA vill ha hela VB och Gaza judenrein när man samtidigt pressar så hårt för "the right to return".

Palestier som bor i Israel går visst bra (och de utgör ju en stor minoritet redan idag) medan det omvända tydligen är otänkbart...

6:15 em  
Blogger Alicio skrev...

Ja, om man motsätter sig "transfer" så måste det gälla båda grupperna. Att implementera det ensidigt mot dem som är offer för attackerna och hatet är än mer absurt.

Jag är fôr en fredlig lösning, men kan inte förstå varför den ska baseras på att den ena parten (judarna) fördrivs. Tvärtom kommer detta att belöna och generera mer palestinsk terrorism.

7:23 em  
Blogger Simon Petrus skrev...

Alicio, jag har följt din blogg de senaste veckorna och instämmer i det mesta som du skriver. Har ett par frågor; hur ställer du dig till en tvåstatslösning? Jag tror dessvärre att det är det enda realistiska alternativet då parterna står långt ifrån varandra och det finns hat på bägge sidor. I det långa loppet tror jag dock att det vore bättre med en lösning likt den i Bosnien. En stat men med tre självstyrande enheter, Gaza, Israel samt Västbanken (med vissa justeringar av de nuvarande gränserna. Oavsett lösning måste ändå Israel till en början ha fullständig militär kontroll men i längden måste judar och araber kunna leva i fred sida vid sida. Vad jag vet så finns det ingen som driver den linjen. Finns det någon som driver denna linje?

8:47 em  
Blogger Alicio skrev...

Hej Simon,

Jag är positiv till en tvåstatslösning som en fredlig lösning. Två stater för två nationer, en judisk och en (till) palestinsk-arabisk. Denna lösning utesluter per definition en massiv inflyttning av ättlingarna till de palestinska araber som lämnade Israel 1948 och 1967, eftersom detta, genom den demografiska utvecklingen, snart skulle leda till två stater för en nation (den palestinska). Precis som Israel har givit sina minoriteter demokratiska rättgheter måste också den palestinsk-arabiska staten göra det, och tillåta att de judar som finns i områdena kan stanna kvar i säkerhet.

Den lösning som du diskuterar innebär problem om man önskar ge båda nationer sina rättigheter. I praktiken skulle det leda till en stat med arabisk majoritet inom några år. Jag tror att de båda grupperna behöver utvecklas parallellt, i fred med varandra, sida vid sida. Inte tvingas på varandra.

De som förespråkar det du talar om brukar beskrivas som förespråkare av en enstatslösning (även om det inte kanske var så du menade). De hittas oftast bland moderata islamister och vänsterextrema, med insikten att "problemet Israel" snart löser sig självt med befolkningsutvecklingen.

Mvh - Alicio

9:52 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag kan tillägga att jag endast förespråkar en tvåstatslösning om den palestinsk-arabiska stat som då konstrueras blir demokratisk, och är fast besluten att leva i fred med Israel.

9:56 em  
Blogger Benji skrev...

Jag tycker att du är alldeles för opragmatisk.
Faktum ÄR att de judiska byarna-bosättningarna if you will-är under konstant hot från grannarna. Faktum Är att det kräver Israelisk militär närvaro i området. Och faktum ÄR att det komplicerar fredsprocessen. Bosättningarna är helt enkelt för dyra i drift.

Stora uppoffringar är skitjobbiga, men ibland nödvändiga. Tro mig, hade min rena vilja fått styra hade alla jordens människor fått bo varhelst de behagade. Men vi lever inte i någon bamsevärld. Priset för fred är högt men måste betalas.

9:57 em  
Blogger Alicio skrev...

"Jag tycker att du är alldeles för opragmatisk."
Jag tycker att min hållning är ganska pragmatisk: ingen transfer av någondera grupp. Särskilt inte i utbyte mot exakt ingenting från palestinierna. Än en gång, konflikten handlar inte om bosättningarna enligt min åsikt (och den fanns långt innan bosättningarna existerade).

."Faktum Är att [bosättningarna] kräver Israelisk militär närvaro i området.".Sorry, men om attackerna mot israeliska bostadsområden fortsätter så är det helt enkelt ingen fred. Borde man inte disciplinera dem som attackerar istället för dem som är offer för attackerna?

."Och faktum ÄR att [bosättningarna] komplicerar fredsprocessen.".Nej, så har aldrig varit fallet. Det lärde man sig i Oslo-processen. Om våldet fortsätter (utan att motparten lyckas kontrollera det) så finns det ingen fredsprocess. Problemet från 90-talet var att man ansåg att om kartan inte överensstämde med verkligheten (fortsatt terrorism och uppvigling och förnekande av Israels existensrätt) så var det kartan ("fredsprocessen") som gällde.

Jag anser istället att man borde förhandla om hur den palestinska myndigheten har planerat att skydda invånarna (oavsett etnisk bakgrund) mot terroristerna, om PA nu hävdar att man är kapabla att driva en egen stat.

Mvh - Alicio

10:20 em  
Blogger Alicio skrev...

Lästips:

Läs hela den här artikeln från The Wall Street Journal: Why the Settlements Should StayLäs gärna den här artikeln publicerad i Boston Globe (och fortfarande tillgänglig i en mailinglista) av Jeff Jacoby: Jews and Arabs Together.

.Och den här: Invisible Natives……and Occupied Lands

10:44 em  
Blogger Simon Petrus skrev...

Hej igen!

Inte roligt att ha samma åsikter som vänsterextremester. Nåja, jag förstår dom problem som finns med en enstatslösning. På lång sikt tror jag ändå att det är den bästa lösningen eftersom de båda folken måste kunna leva sida vid sida, och att idag dra en vettig gräns mellan två stater är i det närmaste omöjligt.

Enstatsalternativet kräver naturligtvis någon form av garanti för en judiskdominerad delstat. Oavsett lösning måste, under överskådlig tid, all militär styrka stå under Istraelisk-judisk kontroll.

Mvh Simon

11:07 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan