Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-28

Filantropiska fildelare


Det är ganska komiskt att följa hur fildelningsentusiaster — som man kan känna sympati för även om man vet att man stödjer något som kan vara olagligt — bygger upp ett moraliskt och intellektuellt försvar för verksamheten. Exempelvis genom att visa att ett stopp för fildelning skulle ta död på många branscher:

Fildelningen är branschens fel


5 Comments:

Blogger Magnus A skrev...

Samtidigt tar (med ett adjektiv som objektivister brukar gilla) rent objektivt sett distributionskanaler "underground", där hanteringen i juridisk mening innebär brott mot upphovsrätten, död på de brancher som drabbas av detta. Det är naturligt både att man juridiskt upprätthåller ägandeprinciper genom tillslag mot spindlar i fildelningsverksamhet samt att man i den nya situationen söker finna bättre sätt att ta betalt.

(Socialister som "ogillar den giriga branchen" och idealistiskt flummande nyliberaler med anarkotendenser är väl f ö de som oftast försvarar fildelning och anser att copyright är sk*t?)

12:12 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Fildelning är inte olagligt.

12:26 fm  
Blogger rasmus skrev...

Varför bry sig om "vems fel" fildelningen skulle vara? Hellre diskutera i termer av vad som är bra och möjligt för framtiden än vem som möjligtvis gjort sig skyldig till något "fel" och ska straffas.
Metro-krönikan var väl i linje med vad rätt många skribenter och tyckare av olika schatteringar redan sagt. Men är den där Rikard von Zweigbergk verkligen en representant för "fildelningslobbyn"?

1:20 fm  
Blogger Alicio skrev...

Ni har rätt båda två, Rasmus och Anonymous. Jag har korrigerat inlägget.

1:22 fm  
Blogger Magnus A skrev...

Anonymous:

Naturligtvis är inte fildelning och fildelningsprogram olagligt. (Det delas f ö filer på alla mäjliga sätt på webben, utan att man ens tänker på det.)

Men att copyrightregler kan överträdas genom fildelning är uppenbart, liksom att det var detta jag syftade på i mitt svar. Känns det som att du begriper nu?

5:18 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan