Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-19

Expressen: Svensk POW i Irak


Den kidnappade svensken Minas Ibrahim al-Yousifi, av assyriskt-kaldéiskt ursprung, har verkligen fått blygsam uppmärksamhet i svenska media. En grupp islamiska terrorister som kallar sig Hämndbrigaderna hotar att halshugga honom om inte den irakiska regeringen skickar ut amerikanerna och om inte "lösesumman" på 28 miljoner kronor betalas.

Expressen skriver en bra ledarartikel om situationen, men väljer en bisarr och felaktig rubrik:


"Svensk krigsfånge"

Men svensken är inte en "krigsfånge" utan en civilperson! Läs artikel 4 i relevant Genève-konvention för definitionen på krigsfångar. Terroristerna är inte en legitim part i något krig, och följer varken krigets lagar eller reglerna om behandling av krigsfångar (det är därför de kallas terrorister, Expressen).

SvD skrev igår en bra ledare om dramat med rubriken: "En annan kidnappad svensk" (även om det på svenska borde heta "Ännu en kidnappad svensk").
6 Comments:

Blogger Roland Pettersson skrev...

Alicio, jag är ingen tidningsman men jag tror att det vanligtvis är andra än artikelförfattarna som sätter rubrikerna i våra tidningar. Detta kan i så fall vara förklaringen till den barocka rubriken.

Det är troligtvis någon vanlig demokratiföraktande vänstermurvel med koppling till nyhetsredaktionen som valt rubriken, inte någon på ledarredaktionen.

6:54 em  
Blogger Alicio skrev...

Ja, det är troligtvis en rubriksättare, precis som du säger.

7:12 em  
Anonymous Anonym skrev...

En person från en land där kidnappning är en industri säger att detta har flera ingredienser som pekar på "självkidnappning".

7:21 em  
Blogger Alicio skrev...

Till Anonym ovan: posta gärna vad du anser vara sådana indicier.

8:25 em  
Anonymous Anonym skrev...

Alicio,

Tack för en självständig och mycket påläst blog!

Eftersom jag just postat denna länk på Stambord kan jag lika väl göra det här. Exiliranska Amir Taheri förklarar fenomenet "Exhibition Killing" i en mycket läsvärd expose (Opinion Journal den 3:e Oktober 2004):

http://www.opinionjournal.com/extra/?id=110005708

/ A Swedish Observer

12:09 fm  
Blogger Alicio skrev...

Tack Swedish Observer!
Jag läste artikeln när den kom. Hade inte tänkt på den nu. Intressant.

4:49 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan