Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-26

Bloggarna språngbräda för oppositionen i Storbritannien


Den brittiska prisbelönade Daily Mail-kolumnisten och författaren Melanie Phillips skrev häromdagen en utmärkt artikel om bloggarnas politiska och mediala betydelse. Inte minst som ett sätt för den konservativa oppositionen i landet att vinna gehör. Hon hänvisar till en debattartikel om bloggar, skriven av den konservativa ledaren Ian Duncan Smith, som infördes i den alltmer nervösa vänstertidningen Guardian:

Precis som Duncan Smith noterade så demokratiserar bloggandet debatten i landet genom att erbjuda en alternativ ton till vänsterns världsbild, som mainstreammedia (MSM) betraktar som neutral mittpunkt. Denna bisarra uppfattning betyder inte bara att medierna för fram nyheter genom ett förvrängande prisma, men också att de per definition inte kan medge att de förvränger, och skapar därmed en insluten tankeprocess. Detta fenomen är exempelvis anledningen till att särskilt BBC är oförmögen att uppfylla sitt public service-uppdrag när det gäller opartiskhet och allsidighet [objectivity and fairness].

[...] En annan intressant detalj att notera är var [hans] artikel publicerades någonstans; - i högborgen för ovannämnda världsbild - Guardian.

Duncan Smiths artikel beskriver hur bloggarna i Storbritannien alltmer kommer att kunna tända en gnista i konservatismen:

Trötta på att bli skedmatade med [vänsterpolitik] kommer brittiska väljare snart att kalla till virtuella bymöten [på bloggarna], och de kommer att ta en grundlig titt på både budbäraren och budskapet. Det kommer att bli mycket skoningslöst.

Läs alltihop.