Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-02

Vad ligger bakom kritiken?


Expressens PM Nilsson har en intressant jämförelse mellan den nu aktuella katastrofen och terrorbombningen i Madrid. I båda fallen protesterade folkopinionen mot regeringarnas sätt att hantera krisen, men nu tycks ett visst politiskt läger vilja smutskasta kritikerna i Sverige:

Denna kritik [mot Göran Perssons regering] är ingen terapi eller jakt på syndabockar, vilket regeringslojala röster har hävdat i veckan. Kritiken är heller ingen partipolitisk poängjakt, det kanske smutsigaste argumentet för att tysta nödvändiga och viktiga frågor.

När den spanska högerregeringen grovt misslyckades med att hantera terrorattacken i Madrids pendeltågssystem tyckte de flesta utomstående att det var fullt naturligt att väljarna bytte regering så fort de bara fick chansen. De spanska väljarnas reaktion ansågs inte vara terapeutiskt betingad, utan en fullt legitim önskan om att förbättra landets ledning.


4 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Gissar att det är en ryggmärgsreaktion. Den svenska självbilden - eller är det den styrande klassens självbild? - har fått sig en kraftig törn. Igen. Ulf Nilson brukar slå rundpallar så att man blir förkyld av luftdraget, men då och då träffar han rent. Som i dagens Expressen.

"Värre är att regeringens massiva hjärnsmälta speglar en attityd som plågat mig (och många andra) i många år. Nämligen att ingenting hemskt egentligen kan hända svenskar. Vi har gjort oss själva till ett slags herrefolk – ja, snällt och humanistiskt, givetvis – som står utanför och över världens kriser, neutralt intill navelskådning."

Sånt där som händer andra, typ. Långt borta, liksom. För vi är annorlunda, väl?

Niclas
Journalist, Stockholm

7:44 em  
Blogger Alicio skrev...

Ja Niclas, det behövs någon som ryter till ibland. Ulf Nilsson har en ovanlig förmåga att kunna ta en titt på "oss" med ett utifrånperspektiv, och det är bra.

8:34 em  
Blogger Alicio skrev...

Tillägg:

Jag har kritiserat Laila Freivalds hårt, men hon gjorde åtminstone en korrekt observation: när hon sade något i stil med att "thailändsk sjukvård är lika bra som svensk".

Jag tror att vi måste sluta tro att bara vi har vad som behövs, och att omvärlden mer eller mindre består av barbarer. Liknande attityd har jag exempelvis sett från vânner angående den lysande franska sjukvården.

Men därmed inte sagt att jag tycker att de skadade svenskarna i Thailand inte ska få åka hem, vilket inledningsvis verkar ha varit Freivalds åsikt.

8:41 em  
Anonymous Anonym skrev...

Bra ledare av Per T Ohlsson på samma tema som Ulf Nilson.

"När där blev här"
http://w1.sydsvenskan.se//Article.jsp?article=10105198

Niclas
Journalist, Stockholm

10:11 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan