Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-31

Sudan: "FN säger att vi är oskyldiga till folkmord"


Som om det behövdes fler skäl att lägga ned FN:

Sudans utrikesminister sade på måndagen att en FN-rapport drog slutsatsen att inget folkmord har begåtts i hans lands Darfur-region, där tiotusentals civila har dött i en nära två år lång kris.

Vid FN-högkvarteret i New York bekräftade diplomater att rapporten inte hade funnit att Sudan har begått folkmord, men de sade att den var mycket kritisk till den sudanesiska regeringens aktiviteter.

Rapporten utvärderas just nu hos Kofi Annan och den sudanesiska regimen, så det finns ingen anledning att förvänta sig att slutsatserna korrigeras.

Ett längre telegram finns
här.


4 Comments:

Blogger Pierre Andersson skrev...

Termen "folkmord" används ibland lite slarvigt. En vanlig definition är ungefär: "the systematic and planned killing of an entire national, racial, political, or ethnic group". Det är tveksamt om det är det som händer i Darfur just nu.

Rapporten kan alltså mycket väl vara korrekt (jag har inte sett den). Det gör förvisso inte situationen mindre allvarlig – världen borde göra mer för folken i Darfur.

7:21 em  
Blogger Alicio skrev...

Oavsett om man har olika uppfattningar om vad det är som pågår, så har det lagts alldeles för mycket tid på att försöka komma fram till en definition - alltmedan människor fortsätter att dö.

I detta instämmer också Kofi Annans särskilda rådgivare för förebyggandet av folkmord, Juan Mendez. Han intervjuades nyligen i BBC:s HardTalk som går att se på nätet (30min).

7:30 em  
Blogger Bengt skrev...

Genocide har nog allt som oftast först i efterhand konstaterats snarare än när det pågår...Det borde väl ni ha lärt er. Tyvärr så handlar man försent i sådana här incidenter med hänvisning på länders suveränitet och där ska inte FN agera.

Det har ju varit problemet i flera likande fall. Bosnien, Irak, Tyskland...

FN borde snarare få mer makt att agera än att läggas ner. Då kanske vi skulle slippa en Amerikansk världspolis...

En multikulturell världspolis vore bättre...

7:38 em  
Blogger Alicio skrev...

FN har redan makt att agera i fall som Darfur. Men det är majoriteten i Säkerhetsrådet som avgör. Problemet med den "multikulturella" insatsstyrka som du efterlyser är att den inte nödvändigtvis ger mer legitimitet bara för att flera stater ingår, annat än för syns skull. Exempelvis ger det av 22 länder och territorier bestående Arabförbundet aktivt stöd till den arabiska regimen i Sudan och dess massmördande miliser. Arabförbundet motsätter sig inte bara militär intervention för att stoppa den arabiska slakten och våldtäkten på de svarta muslimerna i regionen, utan också sanktioner.

I Säkerhetsrådet sitter flera arabstater, och gemensamt har dessa enormt inflytande i Generalförsamlingen, där övriga länder vet att oljekontrakt och mustiga kontrakt i arabvärlden hänger på att demokratierna inte ger stöd till arabvärldens offer, såsom Darfur-befolkningen, de kristna i södra Sudan eller Israel.

Beroende på att FN:s struktur ger upphov till dessa pervertioner bör organisationen läggas ned, alternativt reformeras så att endast demokratier har tillträde.

7:51 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan