Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-25

Nytt minnesmärke om Förintelsen invigs i FrankrikeFrankrikes president Jacques Chirac invigde idag ett nytt minnesmärke om Förintelsen i Paris, två dagar före 60-årsjubiléet av befrielsen av Auschwitz. Minnesmärket omfattar också en Vägg med Namn över de 76 000 judar, varav 11 000 barn, som deporterades från Frankrike mellan 1942 och 1944. Nästan alla mördades, merparten av dem i Auschwitz. Sex forskare har under två års tid samlat ihop namnen från Gestapos och andra register.

“Jag vill upprepa att anti-Semitism inte har någon plats i Frankrike. Antisemitism är inte en åsikt. Det är en perversion som dödar. Det är ett hat vars rötter når ned till ondskans djupaste avgrund. Inget återuppväckande [av antisemitismen] kan tolereras”, sade han.

"[Minnesmärket] kommer att bidra till undervisningen av en historia som fortsätter att hemsöka oss i vardagen, men det kommer också bjuda till eftertanke om tolerans, frihet och demokrati genom att fokusera på ett brott som är unikt i människans historia”, enligt minnesmärkets föreståndare Eric de Rothschild.

Chirac var 1995 den förste franske presidenten som erkände sitt lands skuld i kollaborationen med det tyska utrotningsprogrammet. De flesta judar som deporterades från Frankrike hade gripits av fransk polis.

Statschefen uppmanade idag alla lärare att besöka minnesmärket tillsammans med sina elever ”så att alla våra barn ser, förstår och aldrig glömmer”.

“Minnet av Förintelsen är inte endast en grupps egen ihågkomst. Det är vår gemensamma åminnelse, det är nationens plikt att minas vår historia”, sade Chirac.

”Även om det sipprar fram i det skrivna eller talade ordet, i televisionen, på datorn eller genom satellitsändningar, så är detta hatet oacceptabelt”, sade han och klargjorde att hans regering ”gör allt och kommer att göra allt för att stoppa antisemitismen”.

Han tillade att ”anledningen till att Frankrike är fast besluten att vara uppmärksam och oresonlig i kampen mot förkastandet av sin näste, så är det därför att nationen inte är okunnig om sin historia och sitt forna ansvar”. ”Jag glömmer inte [...] de dunklaste timmarna i vår historia [...] Frankrike var skyldig att erkänna sitt ansvar. Och måste göra allt för att förbli trogen det humanistiska arv som hon då hade förrått”, deklarerade Chirac.

Judiska Församlingen i Stockholm har planerade aktiviteter under onsdagen och själva minnesdagen (torsdagen). Och här kan man läsa om det svenska minnesmärket över Förintelsen.