Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-31

Ännu en seger för amerikansk utrikespolitik


Det höga valdeltagandet i gårdagens irakiska val är en mätare på hur högt en majoritet, drygt 60%, av irakierna värderar sin nyvunna frihet, erhållen tack vare amerikansk utrikespolitik och dess seger över mestadels europeisk och arabisk sådan (i FN).

"Valet visar att merparten av Irak inte befinner sig i 'kaos' och att rebellerna [sic] förblir en impopulär minoritet som förkastas av de flesta irakier", skriver Wall Street Journal.

I en tidning från Förenade Arabemiraten inskjuter en kolumnist att "Val är inte demokrati". WSJ svarar: "Nej, enbart val räcker kanske inte för att skapa en demokrati men de är nödvändiga för att kunna göra det. Alla vet att hårt arbete och kompromisser kommer att bli nödvändigt om det nya Irak ska lyckas."

Man kan med fog säga att irakierna har givit fingret till befrielsemotståndarna i västvärldens och bloggvärldens vänster och i media.


3 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Det uppskattas att 60% av de registerade väljarna deltog, men sedan när räknar man så? I alla andra val så räknar man ju på procent av de röstberättigade

12:01 em  
Blogger Alicio skrev...

I det här AP-telegrammet står det att 14 miljoner irakier var röstberättigade.

I ett annat telegram står det att "The commission had estimated before the vote that about 8 million people — or about 57 percent of the country's 14 million eligible voters — would cast ballots."

Samtidigt talar det här telegrammet om "registrerade väljare".

Jag tror att man får utgå ifrån att valet görs som i USA, där väljarna måste registrera sig för att få rösta. Samtidigt är det svårt att säga om procentsiffrorna gäller röstberättigade eller registrerade på basis av motsägelsefullheten i dessa telegram från olika nyhetsbyråer.

Vi får nog klarhet i allt detta när alla röster räknats.

12:22 em  
Blogger Dennis skrev...

Om det krävdes registrering för att bli röstberättigad så är det ju samma sak. Och jag förmodar att registrering behövdes, jag har en svag aning om att sådana saker som folkbokföring inte existerade i någon större utsträckning i Irak.

11:57 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan