Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-31

Iraks befrielse en delseger


Var befrielsen av Irak en del av kriget mot terrorismen eller var det en distraktion från samma krig? De som stödjer den nuvarande amerikanska politiken anser att befrielsen var en nödvändig del av det kriget, medan John Kerrys supportrar mestadels såg den som ett störande moment.

Men kolumnisten
Jay Briant lyfter i Townhall fram en tredje synvinkel: både Irakkriget och det vidare kriget mot terrorismen ingår som komponenter av en större policy: sekulariseringen av den islamiska världen. I detta utgör valet och demokratiseringen av Irak en etapp.

Detta är en viktig påminnelse, eftersom kriget mot den diffusa ”terrorismen” egentligen handlar om ett krig mot islamisk totalitarism. Att inte uttala detta kan förstås av politiskt korrekta skäl, men får inte förhindra oss från att definiera vår fiende: dvs nazismens, fascismens och kommunismens efterträdare – den islamistiska ideologin (som inte ska förväxlas med den liberala och sekulariserade tolkning som merparten av världens muslimer gör av sin religion). Endast en liberal (om)tolkning av islam medger demokrati, respekt för mänskliga rättigheter, respekt för andra religioner och konvertering, jämställdhet samt hyllar fred.

Daniel Pipes, som menar att moderat islam är lösningen och som inte är anhängare till teorin om en krock mellan civilisationerna, förklarar ovanstående i artikeln ”Who Is The Enemy?


3 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Självklart att det är en del av kriget mot terrorism att invadera Irak. Störtande av talibanerna i Afganistan var inte tillräckligt för att visa man menar allvar med att slåss för friheten. Nu var knappast Irak bakom attentatet den 11/9 men genom att sekularisera den muslimska världen kan man nå långsiktig fred. Att välja att anfalla Irak var givet. Alternativen var Syrien eller Libyen men då hade det varit svårare att få passivt stöd från övriga arabländer. Att invadera Iran vore ännu dummare för där finns det trots allt en demokratisk opposition. Nu får vi bara hoppas att demokratin sprids och att arabländerna sluter fred med Israel.

11:30 em  
Anonymous Anonym skrev...

Att vilja sekularisera världen är hedervärt och bör stödjas med alla medel. Länder som försöker inskränka individens frihet genom lagstiftning mot abort, genom att lägga sig i med vem individen har sex med med hjälp av 2000-åriga skrifter bör sättas på listan över potientiella militära mål.

8:39 fm  
Blogger Alicio skrev...

Jag instämmer.

12:13 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan