Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-04

Irakier inte imponerade av terroristerna


En opinionsundersökning som publicerades igår i den irakiska tidningen Al-Sabaah, och omfattade 4974 irakier i och omkring Bagdad, visar att terrorn inte kommer att hindra irakierna från att utöva sina demokratiska rättigheter för första gången (via Power Line):

Kommer säkerhetsproblemen medföra att...?
- Du inte går och röstar på valdagen? 18.3%
- Du går och röstar på valdagen? 78.3%
- Ingen åsikt 3.4%

Stödjer du militära åtgärder mot terroristerna?
- Ja 87.7 %
- Nej 11.1%
- Vet ej 1.2%
4 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Hade varit intressant att se en större undersökning. I och runtomkring Bagdad kan man räkna med rejäl amerikansk truppnärvaro och större säkerhet än på många andra ställen. Resurser för likvärdig säkerhet i hela landet finns ju knappast. Dessutom har jag en känsla av att Bagdadborna är mer positiva till den amerikanska närvaron än tex folket i Tikrit eller Falluja.

11:10 fm  
Blogger Joseph skrev...

@anonym

Å andra sidan lär siffrorna vara ännu bättre utanför sunnitriangeln... södra och norra Irak har sällan några attentat och shia resp. kurder är mer motiverade att rösta.

11:28 fm  
Blogger Alicio skrev...

Jag tror att Joseph har rätt. På landsbygden lär våldet vara avsevärt mycket lägre än i Bagdad, och i många regioner, som exempelvis i irakiska Kurdistan, finns en redan existerande lokaldemokrati och ett önskemål att förändra Irak till det bättre.

Jag tror att det är svårt att hitta mer "negativa" siffror än i Bagdad, med undantag för de ganska orepresentativa Saddams hemstad Tikrit (där många stammar favoriserades av diktatorn) och i Fallujah (där flertalet av de islamistiska utländska terroristerna, och Saddams egna lojalister valt att förlägga sitt näste).

3:36 em  
Anonymous Anonym skrev...

http://www.thepop.org/pdfs/gptb_1.pdf

I detta dokument ser man bland annat under tabellen på sidan tre att sommaren 2003 2/3 ansåg att attacker mot USA:s trupper var orätt men att drygt ett halvår senare endast 1/3 tyckte att såna attacker var fel.

rakierna har enligt undersökningen inte varit så nöjda med styrkorna, men dessa siffror var ju intressanta!

Läste nånstans att bara cirka 2/3 av tyskarna efter andra världskriget förespråkade demokrati (om det inte var mindre?), vilket kanske kan sätta lite perspektiv även på undersökningar i Irak.

Är det någon som sett några fler eller bättre presentationer av andra opinionsundersökningar i Irak av opinnionsinstitut?

//Magnus, magnusorerar.blogspot.com

11:30 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan