Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-22

Göteborgspostens relativitetsteori


Allt är relativt här i livet. Det illustreras tydligt när Arne Lapidus i GP trumpetar ut att "Abbas börjar leva upp till sina löften".

För ledaren för en myndighet med en egen terrorgrupp (Aqsabrigaderna) är det naturligtvis storslaget att ställa ut sina män vid gränsen till Israel för att "
tala" med terroristerna. Det tycker jag också. Trots den "förödmjukelse" (BILD) de utsätter folk för i sina vägspärrar.

Men detta har ingenting med hans skyldigheter i Färdplanen att göra som kräver avväpning och gripande av terroristerna. Återkom när Abbas har gjort hälften av vad Jemen åstadkommit, vilket måste vara ett positivt rekord i arabvärlden: "
Över 800 inför rätta i Jemen".

UPPDATERING 22/1 kl. 11.38

Kanske tolkade jag Arne Lapidus fel. Han utgår ju från Abbas löften (och inte nödvändigtvis från Abbas skyldigheter enligt fredsavtalen). Här är några av den palestinske ledarens löften från valkampanjen:

Abbas kräver återvändo för alla 'flyktingar'
Abbas säger att han tänker skydda terrorister från Israel

Abbas säger att terrorister är frihetskämpar och tänker inte konfrontera dem
Abbas lovar att följa Arafats bana
Abbas kallar Israel den ”sionistiska fienden”

Jag håller med. Hittills har han lyckats riktigt bra!8 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

"Här är några av den palestinske ledarens löften från valkampanjen:

Abbas kräver återvändo för alla 'flyktingar'"

Alico, "krav" och "löfte" är två skilda saker.

Annars är väl Abbas förslag helt i din smak, Alicio. Jag menar; möjlighet att återvända till Israel för alla personer som har historiska rötter dit - isn´t that what Israel is about?

6:31 em  
Blogger Alicio skrev...

Läs gärna telegrammen som jag länkar till, Bulten. Då ser du att han har lovat Hamas, Aqsabrigaderna och Islamiska Jihad att skydda dem, och kallat dem för frihetskämpar.

När det gäller flyktingarna så är frågan varför världen aldrig har funderat på att kräva upprättelse för alla judiska flyktingar från arabvärlden, som totalt var fler än de palestinsk-arabiska personer som lämnade Israel.

Troligtvis kommer en liten andel av flyktingarna och några av deras ättlingar att kunna flytta till Israel i en framtida fredsuppgörelse. Men en fred bygger ju på delning av området. En realistisk lösning på den arabiska flyktingfrågan (eller egentligen för ättlingarna till dem som en gång lämnade Israel) är att de flyttar till det land som de vill bygga, alternativt erhåller mänskliga rättigheter och integreras i de länder som de bor i idag. Någon annan lösning är inte förenlig med två stater för två folk (tvåstatslösningen). Ovanstående är dessutom förenlig med FN:s resolution i frågan.

7:04 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Ja jäklar du, det som av din länkrubrik verkade vara en nyhetsartikel var i själva verket en "editorial"!

Av ingen mindre än Kalle Kruthammare, dessutom!

7:21 em  
Blogger Alicio skrev...

Den första länken (om flyktingar) är Charles Krauthammers utomordentligt viktiga kolumn om Abu Mazen. Den radar upp de löften som den palestinske ordföranden har gjort, med tillhörande datum för varje uttalande. I ett inlägg tidigare hade jag en länk till ett nyhetstelegram om just Abu Mazens ställningstagande i flyktingfrågan, men länken har gått ned.

7:34 em  
Blogger simulev skrev...

"Abbas kräver återvändo för alla 'flyktingar'"

So? Picked up the following from another debate....

"Det uppenbara syftet med arabstaternas politik är inte bara att bruka flyktningarna som propagandistiskt vapen mot Israel i det läge som nu föreligger utan att bruka dem som militärt vapen, som femte kollon om de skulle få återvända till Israel >>Låt det bli känt och förstått att araberna, då det begär rätt för flyktningarna att återvända till Palestina, avser att de skall komma tillbaka till sitt hemland som herrar, inte som slavar. Mera tydligt utryckt: de avser att förgöra Israel.>> Detta uttalande från den egyptiska statsledningen är representativt för många deklarationer av ledande politiker och tidningar. Med en stark arabisk minoritet i Israel blir det lätt, förklarar man, att krossa landet genom inre uppror och angrepp utifrån. Inför FN däremot talas om flyktingarna som det stora hindret för en fredlig uppgörelse."-Herbert Tingsten, 1957.

Yeah, sooo much has changed lately...

5:23 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Tydligen har inte mindre än 200 tusen judar tvingats på flykt från det muslimska Irak till den relativa säkerheten i Israel. Hur många judar har tvingats på flykt från dom andra judehatande arabländerna?

Varför är det ingen som kämpar för dom judiska flyktingarnas rätt att tryggt kunna återvända till sina rötter i dom landområden som nu är ockuperade av rasistiska muslimer?

6:10 em  
Blogger Alicio skrev...

Roland, alla muslimer i dessa länder är förstås inte rasister. Statlig och religiös propaganda och indoktrinering har dock gjort många hatfulla med kraftigt rasistiska tendenser. Samtidigt finns det många som inser galenskapen i hatet.

Antalet judar flyktingar uppgick till ca 800 000 under åren efter Israels återupprättande (antalet araber som lämnade Israel uppgick till ca. 600 000).

9:31 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Nu har väl ändå Abbas slutligen lovat att ta itu med självmordsbombare? Även mycket starka proisraeler hörde jag i media säga positiva saker om de terrorist-fördömande som tydligen kom härom dagen.

/Magnus (orerar)

3:14 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan