Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-19

Glada nyheter från Mellanöstern


Efter en dryg veckas uppehåll från skrivandet känns det bra att återkomma i samband med glada nyheter från Mellanöstern. Peter Hansen som är chefen för FN:s flyktingorgan reserverat exklusivt för palestinier, UNRWA, får inte förnyat förtroende av Kofi Annan.

Hansen hade tydligen gärna velat fortsätta sitt samarbete med de väpnade palestinska grupperna i UNRWA:s träningsläger i området, men nu är det alltså dags för nya krafter som kan göra samma jobb mer diskret. Verksamheten exponerades nyligen för viss besvärande insyn, efter att Hansen erkänt att hans personal består av Hamas-terrorister.

I TT:telegrammet ovan påstås att Israel dragit tillbaka anklagelserna om att UNRWA:s ambulanser används i det palestinska kriget, men detta är endast halva sanningen (som alltid när TT är inblandad). Dementin gällde endast den senaste incidenten med en bår som hade misstagits för en raket. Bevisen om alla andra fall kvarstår, inte minst från Reuters, som bekräftar att UNRWA:s ambulanser används av de palestinska terroristerna.

TT spinner också gällande FN:s fd sändebud till Mellanöstern Terje Röd Larsen. Nyhetsbyrån skriver att han "också" avgick efter att ha fallit i "onåd" med Israel. Men förhållandet till Israel var aldrig droppen som fick glaset att rinna över. I så fall hade han fått gå efter sina uttalanden i samband med Jenin-bluffen. Hans situation blev i själva verket ohållbar när hans aldrig så försiktiga och sällsynta kritik av palestinierna fick Yassir Arafat, som tidigare var en nära vän, att deklarera Röd-Larsen persona non grata i de omtvistade områdena.

En annan intressant utveckling i Mellanöstern är offentliggörandet av att merparten av de internationella nyhetsbyråerna anlitar palestinska "journalister" och fotografer för att sätta ihop "nyheter" från Västbanken och Gaza. Dessa påverkar självklart i längden hur varje story vinklas och hur foton tas (och vilka som inte tas), innan materialet sänds till uppdragsgivaren (ex. AP, Reuters eller AFP). Därav den kontinuerliga bilden av palestinierna som oskyldiga offer. Detta hade inte varit en stor nyhet om det inte också hade visat sig att dessa palestinska "journalister" samtidigt arbetar för den palestinska myndighetens officiella propagandatidningar, respektive som politiskt aktiva: Where The Reporting Stops. Läs artikeln, den är viktig!

De internationella byråerna ligger trots detta ljusår framför TT när det gäller professionalism och opartiskhet. Men man kan bara konstatera att snedvridningen blir exponentiell när TT spinner redan tendentiöst byråmaterial skrivet av palestinska politiker eller megafoner för regimen ännu mer till PLO:s fördel.

Slutligen bör man notera att ännu en spik har satts i myten om Jenin. Regissören Mohammed Bakri har nu erkänt att hans film "Jenin, Jenin" var en bluff. Bakri som nu stäms av flera israeliska värnpliktiga tillstår att filmen finansierats av den palestinska myndigheten samt att filmens anklagelser om israeliska brott i Jenin-operationen var inkorrekta och baserade på "artistiska övervägelser".

När filmen kom presenterades den som en "dokumentär" av - vilka annars? - nyhetsbyrån TT, och höjdes till skyarna av andra vänsterorganisationer som Arenagruppen, Yelah och Indymedia.


5 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Welcome back, Alicio! Was getting worried there for a while...

Norton
Stockholm Spectator
www.spectator.se/stambord

3:46 em  
Blogger Alicio skrev...

Thanks Norton! Sometimes events and duties in real life take the upperhand, but in the future, I will leave a note on the blog when I expect to be gone for a while.
/ Alicio

3:50 em  
Anonymous Anonym skrev...

Ett tillägg av semantisk natur; när TT presenterar "en halv sanning" motsvarar det inte sällan "en hel lögn". Paradoxalt nog. Du är för snäll mot dem ;-)

Välkommen tillbaka, Alicio!

/Anders
www.dibbuk.se

7:58 em  
Blogger daniel skrev...

Finns det någon israelisk ockupation alls?

Hur hänger det ihop att israel aldrig varken kan eller försöker göra något fel och palestinier är smutsiga terrorister och absolut inte kan vara "journalister"?

7:40 fm  
Blogger Alicio skrev...

Daniel, det får stå för dig. Jag hänvisade till artiklar som beskriver problemet med dubbla "lojaliteter" inom den palestinska journalistkåren i förhållande till nyhetsbyråerna.

"Ockupationen" är inte orsaken till problemen utan en nödvändig konsekvens av den palestinska politiken att stödja terrorister och förkasta fred. Det är palestinierna som upprätthåller ockupationen, och det är deras ledning som har möjlighet att avskaffa den israeliska säkerhetsnärvaron genom att sätta stopp för attackerna mot israeler, genom att avväpna och gripa terroristerna, genom att sätta sig i förhandlingar med Israel om den framtida slutliga statusen.

8:46 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan