Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-23

Feminism och övervikt


SvD berättar om Lotti Törnros, som säger att hon liknade Tjorven redan som liten. Idag kämpar hon mot utseende-idealen och den anorektiska modereklamen genom att skriva en pjäs som använder feministiska argument: "Mitt liv som tjock; ett 100 kilo tungt inlägg mot det rådande skönhetsidealet".

Övervikt hos barn i Sverige ökar lavinartat.

I Ryssland kommer övervikten något senare, åtminstone hos flickor, om man ska tro tidningen Mosnews. I en artikel som garanterat skulle reta upp (nästan) vilken feminist som helst undersöker man vad som händer med Rysslands alla vackra ”babes” senare i livet:

Ett av syftena med den här artikeln är att förklara en gåta som manliga utsända [till Ryssland] och besökare har försökt att lösa. Vad händer med alla pinglor senare i livet? Vad hander med alla supermodellerna på tunnelbanan? Lämnar de landet allihop när de fyller trettio? Varför är de flesta ryska medelålders kvinnor i Ryssland krumma och bittra, i likhet med Madeleine Albright snarare än [att se ut som Sophia] Loren?

[...] Elaka tungor uppger att alla skönheter omedelbart exporteras som postorder-brudar [...]


Det tar ett tag innan artikelskribenten slutligen kommer fram till de mest sannolika anledningarna, dvs dåliga matvanor och för lite fysisk aktivitet efter barnafödandet.