Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-01

Direktsändning från
Regeringskansliet kl. 15.45


Regeringskansliet sänder direkt från sin pressträff idag kl. 15.45. Sändningen går att följa direkt HÄR.

Nya uppdaterade uppgifter om antalet saknade kommer att ges.

Under de senaste dygnen har den information som hittills inkommit till charterbolagen gjort att antalet som dessa fortfarande saknar sjunkit till 800 personer.


UPPDATERING 1/1 kl. 16.10

I motsats till vad som hade annonserats i media levererades ingen uppdatering av statistiken. Några som tidigare registrerats som saknade har nu återfunnits, samtidigt som nya uppgifter om saknade inkommit. Tyvärr ville dock Hans Dahlgren inte ens uppdatera antalet som har bekräftats som döda, trots att detta rimligtvis borde kunna göras löpande. Han hänvisade istället till det pågående arbetet som genomförs av den svenska "ID-kommissionen" i områdena.

Generellt ville man inte lämna några uppgifter förrän hela arbetet är avklarat, vilket enligt min åsikt är en dålig och arrogant strategi. Nu blir situationen löjlig istället, när den officiella dödssiffran stannar kvar på en så låg nivå att den utmanar alla seriösa sannolikhetskalkyler. Då är det bättre att löpande lämna uppgifter som justeras allteftersom.

Något besynnerligt blir det också när Dahlgren gör jämförelser till Bali, där det ska ha tagit flera månader att identifiera de sex döda svenskarna. Skillnaden är ju att antalet döda svenskar på Bali offentliggjordes snabbt.

Ett dussintal kylcontainrar med plats för dryga hundratalet kroppar i varje har sänts ned till Thailand, vilket ska underlätta ID-kommissionens arbete, och möjliggöra hemtransport av kropparna.