Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-09

Deutsche Toilettenorme


Det är inte bara tvisten kring Irakkriget som belyser sprickorna mellan olika europeiska länder å ena sidan, samt mellan Tyskland och USA å den andra.

Glenn Reynolds på Instapundit har en länk till en komisk jämförelse mellan tyska och europeiska amerikanska alla andra toaletter.6 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Den tyska var inget vidare, men å andra sidan är mitt intryck att amerikanska toaletter har alldeles för mycket vatten. Jag tycker mig ha sett det i filmer. Den "svenska" toaletten skulle må bättre, tycker jag, av att fronten hade en mindre flack lutning - man vill ju liksom inte att kuken skall nudda porslinet.

Johnny
http://stationsvakt.blogspot.com

1:30 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag håller med :)
Men vad är det du har sett i filmer, sade du?!

1:32 em  
Blogger Tor skrev...

:-D

Det Johnny påpekar om svenska toaletter är ett allvarligt problem. Jag har alltid undrat om han som designade dom hade gått genom hela livet med ett stort komplex pga sin egen ringa storlek och nu ville hämnas oss övriga. Lite som väldigt korta människor, de brukar ju skälla en del på oss långa.

2:20 em  
Blogger rasmus skrev...

Nåja - gränsen går dock inte mellan "Tyskland" och "alla andra", utan snarare tvärs igenom både Tyskland och Europa.
I det norra/protestantiska Tyskland inklusive Berlin är toaletterna nästan alltid av "svensk" typ, medan man söderöver hittar fler toaletter med "bajshylla". Vissa har påstått att gränsen mer eller mindre exakt följer religionsgränsen protestanter/katoliker. Hur som helst återfinns de "katolska" toaletterna även på många andra håll i de katolska delarna av Centraleuropa (nu har jag inte fört loggbok, men jag vill minnas att bl.a. Ungern och Slovenien tillämpar de toaletter som Reynolds klassar som "tyska").

4:19 em  
Blogger Karl Nyberg skrev...

Så hyllmodellen på toalett, som jag själv tampats med i Pfalz, menar du är mer en religionsfråga än ett uttryck för tyskarnas intresse för skit? Som konstvetare tycker jag mig se en likhet med hur vissa katolska altare är konstruerade. Kanske det är ett spår av ett katolskt sakrament som idag har glömts bort. Om vin och kex kan förvandlas till Jesu lekamen så kanske vitsen med det katolska toalettaltaret är att förvandla avföringen till något mer andligt vilket också skulle eliminera problemet som dyker upp när korven/blaffan (beroende på tarmtillstånd) inte vill låta sig spolas bort. Möjligtvis kan den helige ande alternativt en symbolik relaterande till den helige Franciskus vara aktuell. Jag vet inte vad tror ni?

Karl

4:56 em  
Anonymous Anonym skrev...

Irlands katolska toaletter har ingen hylla. "The continental shelf" verkar snarare vara ett centraleuropeiskt fenomen. Religionsförklaringen bör dock inte uteslutas helt.

Paul

11:18 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan