Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-22

Appell till enighet i Irak


Här är en irakisk valkampanjsvideo som uppmanar till enighet bland irakier av alla etniska grupper och politiska övertygelser. Den är ganska glassig, men idealism och hopp växer inte på träd i Mellanöstern. Det här budskapet behövs (via Michael J. Totten).

Och här är en samling av flera textade irakiska valvideos (totalt 4min33sek)

I Israel bor det största antalet röstberättigade utanför Irak. Men eftersom ingen vallokal har satts upp i Israel, och den närmaste ligger i Jordanien (tack vare FN), kan antalet röstande "judisk-irakiska israeler" bli lågt, rapporterar Jerusalem Post. Dagens Nyheter hade också en intressant artikel i frågan: "200.000 irakiska judar i Israel har rätt att rösta".

Detta är trots allt verkligen positivt. Jag tror att Mellanöstern kan se helt annorlunda ut om några år!


4 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

Totten är vad jag förstår en viktig del i den irakiska valet. Läste just på bloggen Iraqthemodel hur de irakiska bröderna och tillika parlamentsledamöterna tackade Totten för att han skickade Reuters-bilder till dom. Så att dom kan berätta för omvärlden hur läget är i Irak. Lite omvänt i min smak!

"This is how Iraqis deal with TERRORISTS when they catch them." som bröderna kommenterar bilden. "they"? Kan man inte förvänta sig en lite mer deltagande ton?

8:29 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Jag tycker att det är obegripligt varför Israel inte upprättat någon vallokal för det irakiska valet. Nu tvingas alltså dom irakiska judar som bor i Israel att resa till Jordanien för att rösta vilket inte kan vara så roligt med tanke på risken att dom stöter på islamister.

Är det någon som läst varför Israel valt att inte upprätta någon vallokal? Det är helt obegripligt för mej.

12:58 em  
Anonymous Anonym skrev...

Israel har inte bestämt att det inte ska vara nån vallokal i Israel, och i jerusalem post artikeln sägs det att: "an Amman official said there is no polling station in Israel because Iraq doesn't recognize Israel". Och som sägs i DN artikeln Alicio länkar till:"trots att antalet exilirakier i den judiska staten är större än i något europeiskt land valde Iraks valkommission medvetet, och med FN:s godkännande, att inte upprätta någon vallokal i Israel."

Johan

1:35 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Johan tack för ditt svar.

Men det här stinker. Orsaken till att irakierna inte vill ha någon vallokal i Israel måste vara rasistisk. Det går inte att komma ifrån att dom flesta irakierna är muslimska araber och dom har inte gjort sig kända för någon större vidsynthet.

Skönt i alla fall att inte Israel har gjort något fel vilket jag var orolig för.

4:29 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan