Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-20

Skälet är folkmord, inte oljepengar


Kenneth L. Cain tjänstgjorde med FN i Somalia, Rwanda, Haiti och Liberia. Han beskriver sig själv som en ”multilateralist” med hjärtat till vänster. På Wall Street Journals ledarsida berättar han nu utifrån egen erfarenhet och med en gripande inlevelse varför han har tappat förtroendet för FN:s generalsekreterare: The Real Reason Kofi Annan Must Go:

En debatt förs just nu om huruvida Kofi Annan har den moraliska tyngd som behövs för att leda Förenta Nationerna, eftersom Olja-för-Mat-skandalen ägde rum under hans tid vid rodret. Men debatten kommer tio år försent och handlar om fel saker. Den relevanta anklagelsen mot Annan är dödlig feghet, inte korruption. Beviset är folkmord, inte olja […]

Progressiva multilateralister inom vänstern, som jag själv, är ofta försiktiga med att komma med alltför genomträngande kritik mot Annan, eftersom det hjälper “fienden” i den konservativa unilaterala högern. Men om det är några värderingar som har förråtts i FN under det senaste decenniet, så är det dem som tillhör oss som tror allra djupast på organisationens ideal. Fråga bara männen och kvinnorna i Rwanda och Srebreni
ca

Inloggning kan ske med hjälp av min mailadress:
Email Protection by Name IntelligenceUPPDATERING 20/12 kl. 19.45

Bloggen Friends of Saddam håller reda på ett av ovannämnda FN-brott: Olja-för-Mat-skandalen ("UNSCAM") som beräknas röra 21 miljarder dollar och som kvalificerar till mänsklighetens största stöld.


3 Comments:

Blogger Pierre Andersson skrev...

Det här skrev vi om i ETC 6/02. (Gunnar Wesslén och jag besökte Rwanda hösten 2002 för ETCs räkning). Det är helt sant att Annans ansvar för detta fruktansvärda folkmord borde förts fram mer. Ur artikeln:

Inom FN-administrationens topp faller det största ansvaret på generalsekreteraren Boutros Boutros-Ghali och Kofi Annan, som då var ansvarig för FN:s fredsbevarande trupper i världen.
Innan han blev utsedd till generalsekreterare för FN var Boutros-Ghali toppdiplomat i Egypten. Det var han som förhandlade fram att Egypten sålde vapen till huturegimen i Rwanda, när de allra flesta länder vägrade.
Som generalsekreterare för FN accepterade och föreslog han själv att FN inte skulle göra massiva ingripande för att förhindra och/eller stoppa folkmordet.
Kofi Annan vidarebefordrade inte de rapporter han fick från FN:s personal i Rwanda till säkerhetsrådet, han förstörde desperata meddelanden från FN-personalen som vädjade om att få ingripa mot mördarna och krävde förstärkningar.

9:20 em  
Blogger Pierre Andersson skrev...

Artiklarna från Rwanda (samtliga av Gunnar Wesslén, själv var jag med som fotograf) finns här:

http://www.etc.se/radikala/templates/template_89.asp?number=37000
http://www.etc.se/radikala/templates/template_89.asp?number=37004
http://www.etc.se/radikala/templates/template_89.asp?number=37005
http://www.etc.se/radikala/templates/template_89.asp?number=37006

9:24 em  
Blogger Alicio skrev...

Bra och intressanta länkar.

9:35 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan