Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-25

Palestinsk kidnappare slipper straff;
Hamas framåt i kommunalval


Den palestinier som kidnappade sina fem svenska barn mot deras och moderns vilja och gömde dem i det palestinskstyrda Gaza slipper straff, rapporterar Expressen:

Pappan var misstänkt för grov egenmäktighet med barn, men häktningsbeslutet hävdes den 20 december.

Är det någon som tror att svenska myndigheter skulle låtit kidnapparen få gå fri om han inte var palestinier? Mamman Elisabeth Krantz är mycket kritisk till att utrikesminister Laila Freivalds litade på Yassir Arafats "löften" samt att regeringen underlät att flyga ned ett räddningskommando till Gaza för att befria gisslan.

Det framgår också att UD:s balansgång mellan lojaliteten till PLO å ena sidan, och den svenska opinionen för att få barnen fria å den andra, var den främsta orsaken till att gisslandramat dragit ut i sex månader. Även om det svenska konsulatet i Jerusalem till slut ska ha ställt ett "ultimatum" till fadern, med okända och sannolikt oansenliga konsekvenser om det inte uppfylldes, så hade troligen riksdagsledamoten Cecilia Wikströms (fp) insatser för barnen långt mer effekt.

I andra nyheter om palestinierna kan man notera denna Reuters-rapport om att terrororganisationen Hamas gick kraftigt framåt i de palestinska kommunalvalen i Betlehem och på resten av Västbanken:

"[Det här] visar att Hamas representerar det palestinska folket väl och att det palestinska folket är måna om reformer och om ett slut på den här eran av korruption", sade Hamas talesman Mushir al-Masri.
"Reformer" för Hamas betyder mer resurser till massmord på civila israeler, och är inte precis det som Tony Blair menade när han föreslog en konferens om reformer i London. Enligt preliminär statistik vann Hamas 7 kommuner och Fatah vann 11. Reuters förklarar varför terrorgruppen gick så kraftigt framåt bland palestinierna:

Fatah seeks a Palestinian state on land occupied by Israel in the 1967 Middle East war, while Hamas wants to wipe out Israel to set up an Islamic state.5 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

"Mamman Elisabeth Krantz är mycket kritisk .... att regeringen underlät att flyga ned ett räddningskommando till Gaza för att befria gisslan."

!!!!

Man får noll träffar på ordet "räddningskommando" i den artikel i DN som Alice länkar till. Är detta en nyhet som Alice månne läst någon annanstans?

11:17 fm  
Blogger Alicio skrev...

"Men Elisabeth Krantz är mycket kritisk mot regeringen som hon anser agerat för långsamt och för lamt. Hon skulle helst sett att regeringen tagit saken i egna händer i stället för att förhandla med barnens pappa."Och i den här artikeln beskrivs Elisabeth Krantz besvikelse över att ingenting görs, och över att regeringen osant påstår att förhandlingar pågår. I flera andra artiklar sägs att hon vill att regeringen "slår näven i bordet" samt att biståndet till PLO-regimen dras in. Artikeln avslutas med en uppmaning att skicka ett plan för att ta hem barnen, precis som regeringen gjorde för att ta hem den terrormisstänkte Mehdi Ghezali. Det är en ledarartikel, men det framstår som mycket sannolikt att detta också är den främst drabbades åsikt.

1:18 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

7:36 em  
Anonymous Anonym skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

12:18 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Kommentaren från Bulten i Bo ovan innehöll en lång internetadres soö förändrade layouten på sidan. Jag postar kommentaren här med en hyperlänk istället / Alicio.

Ordet "Räddningskommando" får ju en att fundera över om det var någon Entebbe-lösning som Alice såg framför sig. Men som ni kan se ovan var det hela bara Alices egna underlands-fantasier, något sådant hade aldrig någon seriös person föreslagit.

Att använda regeringsplanet för att flyga hem svenska barn som olovandes tagits utomlands av den ena föräldern - ja, varför inte? Kan dock tänka mig att det kan bli problem med landningstillstånd i exempelvis USA (där det finns en hel del liknande fall).

Mehdi Ghezali terrormisstänkt? Underlag för några sådana misstankar har ju aldrig publiceras, men har Alice några fakta i fallet vore det intressant att få se dessa publicerade!

Vad beträffar hans hemresesätt kan jag bara citera Robert Aschberg: Länk"Vi läser också att upprörda medborgare hotar Mehdi Ghezali för att han flugit hem med regeringsplanet. Eftersom Mehdi Ghezali själv av fullkomligt solklara skäl inte hade en chans att välja färdsätt drar vi slutsatsen att de som nu hotar honom antingen är extremt dumma i huvudet, och/eller organiserade högerextremister."

12:21 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan