Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-16

Opinionsundersökning: Entusiasm inför valet i Irak


I bloggen obunden.se skriver Pierre Andersson om en åtta månader gammal opinionsundersökning från Irak. Resultaten kan tolkas olika, vilket framgår av de motstridiga källor som Pierres läsare presenterar i kommentarerna.

Därför kan det vara angeläget att titta på en purfärsk och mycket större opinionsundersökning som genomförts av den irakiska tidningen Al-Sabah i Bagdadregionen, och som presenteras i bloggen Power Line. Den tittar framåt och redogör för stämningsläget inför landets (och arabvärldens) första demokratiska val:

Vad kommer du att basera ditt val på?
Politisk agenda 65%

Faktionsursprung 14%
Partimedlemskap 4%
Etnisk bakgrund 12%
Andra skäl 5%

Stödjer du en dialog med de avsatta Baath-funktionärerna?
Ja 15%

Nej 84%
Vet ej 1%

Stödjer du ett uppskjutande av valet?
Ja 18%

Nej 80%
Vet ej 2%

Tror du att valet kommer att hållas som planerat?
Ja 83%
Nej 13%
Vet ej 4%

Resultaten visar på en överväldigande entusiasm och beslutsamhet att genomföra valet som planerat, och att fortsätta med det demokratiska nationsbygge som har inletts.4 Comments:

Blogger Pierre Andersson skrev...

Hej Alicio!

Du jämför ju äpplen och päron här. Resultaten du presenterar handlar ju om helt andra saker än det jag skriver om – dessutom skiljer sig undersökningarna åt i urval osv. Lite billig retorik väl?

8:22 fm  
Blogger Alicio skrev...

Pierre, jag tror att du fick mitt inlägg om bakfoten. Jag gjorde ingen jämförelse mellan undersökningarna, utan säger ju själv att de är olika. Jag menade dock att det kanske är mer relevant att titta på en helt färsk undersökning som speglade förväntningarna och entusiasmen inför de kommande demokratiska valen, som koalitionens insatser i Irak har möjliggjort.

Din opinionsundersökning genomfördes dessutom efter att ockupationen officiellt hade upphört.

10:11 fm  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Jag är säker på att det även finns nygjorda opinionsundersökningar som visar att mycket få kommer att rösta. Svenska opinionsundersökningar är opålitliga och dom irakiska skall man nog inte sätta någon tilltro till alls.

Beroende på vilka som ingår i det sällskap som går runt och frågar, om det ingår poliser och militärer eller terroristsympatisörer - beroende på vart man går och frågar, i kriminella slumkvarter eller i medelklassområden - så får man troligtvis diametralt olika svar. Opinionsundersökare kan alltså få dom svar dom vill ha.

Personligen gissar jag på ett hyfsat valdeltagande men att dom flesta kommer att rösta med den egna klanens och den religiösa tillhörighetens bästa i åtanke istället för att som man borde, att försöka se hela Iraks bästa framför ögonen.
Men naturligtvis är detta val ett stort steg i rätt riktning för irakierna.

11:32 fm  
Blogger Pierre Andersson skrev...

Nja, när du säger typ, "titta inte på den där undersökningen, titta på den här istället" så är det ju en jämförelse. Båda är intressanta, men på två olika sätt.

8:00 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan