Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-16

Någonting är ruttet på GT/Expressen


Sedan en tid tillbaka publicerar tidningen GT/Expressen löpande artiklar om det palestinska kidnappningsdramat, i vilket fem svenska barn förts bort till Gaza. I artiklarna ber man allmänheten om hjälp, och uppmanar den också att skriva brev till politikerna som hittills visat ett minst sagt bristfälligt engagemang i frågan.

En viss Jimmy Fredriksson, som sitter som redaktionschef på GT/Expressen poängterade dock i en ledarartikel i tisdags att tidningen inte välkomnar hjälp från alla. Om du är medlem i en judisk församling eller skulle kunna beskrivas som israelvän — vilket enligt Fredriksson tydligen är något negativt — så är du inte välkommen att delta i stödarbetet.


Men det finns ett problem och jag märkte det första gången när en judisk församling hörde av sig och ville hjälpa till. Jag blev ursinnig och kall av skräck på en och samma gång [...]

För om Israels vänner blandar sig i och för sina egna syftens skull försöker göra det här till en politisk konflikt blir det bara svårare att få hem [barnen].

Ledarskribenten har ett meddelande till alla er. Under rubriken ”Håll er borta” och med ett antal trevliga epitet ber han er att ”dra dit pepparn växer”:


”[Kampanjen för att få barnen fria] handlar inte om att ge luft åt Palestinahatarna. De ska hålla sig borta från Elisabeth Krantz. Skurkar finns det nog av ändå.”

Till skillnad från alla de vanliga föräldrar och allt vanligt folk som har givit stöd till arbetet med att befria barnen, så anklagar han ovannämnda kategorier för att agera ”för sina egna syftens skull”, dvs för att ”dra propagandamässiga fördelar” i Mellanösterkonflikten.

Det framgår dock inte i ledarartikeln huruvida exempelvis PLO-sympatiserande ledarskribenter på GT/Expressen ska anses tillhöra ”vanligt folk” eller betraktas som bäst lämpade för att befria barnen från det palestinska Gaza.

Den nitiske Fredriksson har dessutom upptäckt att den onde Per Ahlmark har skrivit på ett upprop för barnen: ”Alla vet att Per Ahlmark är, milt uttryckt, en inbiten Israelvän”, snäser han.

Jimmy Fredriksson motiverar sin urvalsdoktrin med att tragedin inte skulle vara en politisk fråga mellan Israel och ”Palestina”. Av allt att döma anser han att stöd från en judisk församling och från israelvänner skulle riskera att förvandla ärendet till det. Kanske är dessa inte fullvärdiga svenskar?

Han verkar också koppla ihop etnisk bakgrund med specifika politiska åsikter. Jimmy Fredriksson skulle enkelt ha kunnat skriva att han inte vill att barnens öde förvandlas till politik (trots sin egen politiska vinkling av artikeln). Men han går mycket längre än så. Istället för att bedöma människor efter vad de gör (han erkänner att församlingen och israelvännerna endast ville "hjälpa till") får man intrycket av att han buntar ihop breda lager av människor efter vilka de är eller antas vara. Sedan drar han slutsatser om dessa människors motiv.

Många skulle dessutom invända mot Fredrikssons syn på frågan som apolitisk. I debatten har det exempelvis hävdats att Sverige inte kan göra något p.g.a. att barnen skulle vara ”palestinska medborgare” trots att något sådant land inte existerar. Det är ironiskt nog oklart på vems sida Fredrikssons står eftersom han kallar de omtvistade områdena för ”Palestina”, och därmed deltar i politiseringen av kidnappningsdramat.

Kanske är det dags för judar och israelvänner på Västkusten att välja en annan kvällstidning. Om du skulle vilja få ett förtydligande, en ursäkt eller förklara för GT/Expressen exakt vad du tycker om deras urvalsdoktrin så ska du skriva till:

jimmy.fredriksson@gt.se, bosse.andersson@expressen.se, ansvarigutgivarewebb@expressen.se, gt.se@gt.se, redaktionen@gt.se,
lasarservice@expressen.se

(tipstack till Simulev)

11 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Översatt till ett annat språk skulle det kunnat stå "Juden raus!". Det är naturligtvis precis lika catchy och publikfriande som "Kör ut dem" som Expressen körde på löpet för några år sedan, men det är inte särdeles liberalt.

1:26 em  
Blogger Tor skrev...

Men?!??!! Hur tänker dom?
Alltid lika intressant när folk diskuterar judar som om de vore en homogen intresseorganisation med onda avsikter. Oftast samma människor som nämner sionism och nazism i samma mening.

12:29 fm  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Vem som sitter som redaktionschef på Expressen som är Sveriges största eller om det är näst största dagstidning är naturligtvis mycket viktigt. Redaktionschefen har ett avgörande inflytande över vilka som anställs till redaktionen och vad som publiceras i tidningen.

Att Expressen gett detta redaktionschefuppdrag till den öppet rasistiske Jimmy Fredriksson är allvarligt. Expressens ledning borde omprova om denna Jimmy Fredriksson verkligen är lämplig som redaktionschef. Skall inte Expressen vara en liberal tidning?

1:14 fm  
Blogger Tor skrev...

Har nu skickat ett mejl till samtliga.

1:27 fm  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

4:00 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Oförskämt!

F.d. poeten och tillika f.d. ordföranden i filminstutet agerar ju alltid konsekvent för alla barn som rövats bort från den ena föräldern. Inte minst i fall av liknande konflikter mellan amerikanska/svenska där Per Ahlmarks namn dyker upp på alla protestlistor.

Som sagt, Per Ahlmark agerar bara utifrån omsorg av de enskilda barnen och tar INGA som helst politiska överväganden i detta!

5:32 em  
Blogger Alicio skrev...

Israelvänner och judar var inte välkomna pga vilka de är. Därmed är det Fredriksson som gör en politisk sak av frågan, baserat på fördomar om dessa kategoriers politiska åsikter och tron att de inte kan hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Jimmy Fredrikssons artikel är helt och fullständigt förkastlig och ett äckligt övertramp och förolämpning. Han kallar också alla dessa grupper för "skurkar" och "Palestinahatare".

Personligen hoppas jag att den judiska församlingen tar upp frågan med advokat, samt att Ahlmark gör detsamma. GT/Expressen borde ompröva hans anställning.

5:44 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

"GT/Expressen borde ompröva hans anställning."

Nja, yttrandefrihet är ju alltid en stor sak. Men att som Ahlmark tillgripa en vårdnadskonflikt i sitt syfte att vinna politiska poänger, det tycker jag att man bör akta sig för, både en och två gånger!

10:23 em  
Blogger Alicio skrev...

Han gjorde inte annat än att skriva under ett upprop tillsammans med andra. Vad är det för fel med det?

12:19 fm  
Blogger Bulten i Bo skrev...

"Vad är felet med det?"

Ja, du kan ju fråga mamman eller barnen om de tycker att deras sak gynnas av att uppropet kryddas med kända antipalestinier.

Om de inte har något emot det, så är det väl helt OK!

Och jag antar att det heller inte skulle vara något fel om Palestinagruppernas medlemmar konekvent satte sina namn på en lista där en eventuell israelisk pappa tagit barnen från deras svenska mamma?

8:12 em  
Blogger Alicio skrev...

Bulten, Ahlmark är inte en "antipalestinier". Och redaktionschefen drog svepande, förolämpande och diskriminerande slutsatser om Sveriges judar och "israelvänner" som är helt oacceptabla.

11:41 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan