Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-31

Kritiken mot regeringen var befogad


Det visar sig nu att vi som kritiserade den långsamma och alltför obetydliga hjälpinsatsen från regeringens sida, den bisarra kalkylen av antalet befarade offer efter att katastrofen inträffade, och underskattningen av krisens omfattning hade rätt:

Freivalds medger nu att regeringen reagerade långsamt det första dygnet efter katastrofen.- Om vi redan på söndagen förstått att våra normala system och de insatser som automatiskt sätts in inte räckte i det skedet, så hade vi omedelbart kunnat ta i med helt andra resurser och vi hade kunnat vara på plats ett dygn tidigare med mera hjälp, sade hon på fredagsmorgonen till SVT:s Rapport.

Enligt en förbluffande artikel i Expressen stormar det nu, med all rätt, rejält runt Freivalds, efter den undermåliga krishanteringen och raseriutbrotten mot researrangörer. Icke namngivna källor på UD tror att hon kommer att tvingas avgå inom kort, även om statsminister Göran Persson säger att han har fullt förtroende för henne.

Och han medgav också "ett och annat missgrepp" i hanteringen. Detta är inte första gången han tvingas medge fel i viktiga krissituationer. En enkel sökning ger bl.a. nedanstående resultat:

Persson medger missbedömning om jobb (3/4)

Persson medger felbedömning om Madrid (1/4)

Statsministern medger fel om egyptier (21/12)

och om Asien-katastrofen:

Göran Persson erkänner otillräckliga insatser


UPPDATERING 31/12 kl.19.00

Stockholm Spectator uppmanar oss att följa maggropskänslan i valet 2006: "Litar jag på Göran Persson och hans parti?"