Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-01

Fler glimtar från kulturjournalistiken


Aftonbladets kulturskribent Petter Larsson recenserar den radikala slovenska författaren och socioanalytikern Slavoj Zizek:

Vi lever, menar han, i en demokratins travesti på sig själv. Vi kan välja på olika partier, men får samma politik, alla är vi inkluderade i demokratin, förutsatt att vi väljer "rätt". De viktiga konflikterna förläggs till en symbolisk nivå av typen "demokrati mot fundamentalism/totalitarism", vilket döljer den grundläggande ekonomiska antagonismen - klasskampen. Varför ska vänstern i ett läge där demokratin används som löfte om en förändring som aldrig kan bli av fortsätta att vara "demokratisk"? undrar Zizek, och frammanar idén om en enda mäktig Handling, som förändrar förutsättningarna för varje framtida handling, ett 1917.

I "Välkommen" landar han i ett socialistiskt Europa som motpol till USA och dess kolonier, det vill säga hela Syd. Det är en elitistisk - vänstern måste våga handla utan legitimitet på förhand - och skamligt eurocentrisk hållning. Men det är det värt: genom att inta denna revolutionära position kan Zizek släppa lös en befriande kritik av demokratin som ideologi. Han lämnar ett vidgat debattutrymme efter sig.


Läs mer i Expressen (där också DN:s motsvarighet Sverker Lenas omnämns).
Aftonbladet publicerade en essä av Zizek för några dagar sedan.


4 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Reguljär dynga från kulturvänstern. Det är allmänt känt att Zizek är leninist och postmodernistisk totalrelativist. En bisarr kombination. Men det är ju här vänstern till vänster om vänstern söker tröst numera, i de nihilistiska tassemarker där allt är ett språkspel och verkligheten blir till om och när vi talar om den.

3:26 em  
Anonymous Anonym skrev...

Kul kille Zizek. Jag hittar omedelbart dessa klämmiga citat: "To reinvent Lenin's legacy today is to reinvent the politics of truth" samt ett verkligt guldkorn:"speciesism" (privileging the human species) is no different from racism; our perception of a difference between humans and (other) animals is no less illogical and unethical than our one-time perception of an ethical difference between, say, men and women, or blacks and whites." Det sista visserligen knyckt från en annan stor tänkare men omfattat med gillande av Slava.

Befriande kritik var ordet.

Bengt O.

http://www.karlsson.at/ordet.htm

4:41 em  
Blogger Malte P skrev...

Jag recenserar Zizek i Expressen imorgon. Läs gärna det.

7:58 em  
Blogger Alicio skrev...

Malte, tack för tipset! Det ska jag göra.

Bengt, intressanta citat, och ack så sjukt. Den som sade att ord är (mäktigare) vapen har så fruktansvärt rätt.

10:53 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan