Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-19

Copyriot om Iran och bloggvänstern


Rasmus på Copyriot skriver om frihetstörsten i Iran, och om hur islamistregimen försöker stävja iraniernas enda fria kommunikationskanal — internet — genom att skapa ett stort iranskt intranät isolerat från resten av webben.

Han har också ett viktigt meddelande till bloggvänstern:


Nutida vänsterdebattörer borde sluta med sitt pinsamma letande efter eventuella amerikanska lögner om massförstörelsevapen, och i stället försöka komma upp med ett eget, trovärdigt förslag på hur man faktiskt kan eliminera den islamiska republiken en gång för alla. Aktivt stöd till fri och tillgänglig internetkommunikation och underjordisk media och ett slut på EU:s osmakliga fjäskande för diktaturen är det minsta man kan kräva.

Exakt.


(Tipstack: Stockholm Spectator)

6 Comments:

Blogger Pierre Andersson skrev...

Okej, nu har du lyckats provocera mig.

Artiklen Rasmus skriver om kommer ju till att börja med från vänstertidningen Arbetaren. Och det är ganska talande – det är ju vänstern som hela tiden talat om att stödja opposition och demokratiska krafter i dessa diktaturer.

Det är högern som vill bomba. Och att leta "eventuella lögner" kan vi ju sluta med. Att USA ljugit om vilka bevis som fanns om massförstörelsevapen är ju fullkomligt klarlagt (även om landets ledning nu desperat försöker skjuta iväg dessa lögner så långt från presidenten de kan).

Att påstå att vänstern är "på fel sida" i frågan om demokrati i Iran och Irak är ju mest pinsamt för dig som debattör. Jag måste säga att jag tar dig mindre och mindre på allvar. Tyvärr.

9:12 em  
Blogger Alicio skrev...

Pierre, jag skrev i "vissa fall". Absolut inte alla bloggare med hjärtat till vänster.

Sedan kom materialet om Irans intranät från BBC, och citatet direkt från Rasmus. Men utdraget ur Arbetaren var också intressant.

Att exempelvis motsätta sig påtryckningarna mot Iran gällande kärnvapen med ett realistiskt militärt hot (troligen sanktionerat av Säkerhetsrådet) är faktiskt att (kanske omedvetet) spela Iran i händerna.

Lägg också märke till att Rasmus efterlyser en eliminering av den Islamiska Republiken, precis som en mycket stor del av iranierna själva önskar, så att en demokratisk och sekulär republik kan byggas upp.

Jag undrar varför du kände dig träffad? Rasmus länkar ju till bloggen Det Progressiva USA.

10:13 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

"......borde sluta med sitt pinsamma letande efter eventuella amerikanska lögner om massförstörelsevapen....."

Letande?

Är det överhuvudtaget någon som någonsin misslyckats med att hitta amerikanska lögner om massförstörelsevapen?

10:16 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag tog bort min bisats om att "vissa bloggare verkar stå på fel sida", eftersom det tydligen kunde missförstås. Rasmus klarsynta uppmaning är tillräckligt talande i sig själv.

10:21 em  
Blogger rasmus skrev...

Vad jag försöker säga är att det egentligen inte spelar nån roll om Iran har massförstörelsevapen eller om USA skulle ljuga sig blåa - islamiska republiken måste störtas ändå. Den har noll legitimitet. Irans befolkning vill ha bort den.
Tack Alicio för att ha diskuterat detta vidare. Skrev även en ytterligare kommentar till originalinlägget på Copyriot.
Att bloggen Det Progressiva USA råkade bli länkad var mest en slump och betyder inte att den ska pekas ut speciellt - jag snackar om en problematisk vänstermentalitet generellt (vilket man måste kunna snacka om utan att för den skull behöva säga att USA:s Iran-politik - om vilken jag inte yttrat mig - är bra).

6:26 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

".....det egentligen inte spelar nån roll om Iran har massförstörelsevapen eller om USA skulle ljuga sig blåa - islamiska republiken måste störtas ändå. Den har noll legitimitet. Irans befolkning vill ha bort den."

Bra, då klarar nog Irans befolkning att ta ansvar för sin egen framtid!

7:14 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan