Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-17

Bråk om julgran i fransk skola


Det har utbrutit ett bråk i en fransk gymnasieskola i en förort öster om Paris, inte långt från Disneyland, rapporterar den franska tidningen L’Express (länk på franska).

För några dagar sedan gick en handfull oidentifierade elever till rektorn och krävde att julgranen i skolkorridoren skulle tas bort. De hänvisade till att den franska lagen säger att skolan ska vara icke-religiös. Med början i höstas blev det också förbjudet att bära ”iögonenfallande religiösa symboler”. Eleverna måste hädanefter ta av sig islamisk slöja, judisk kippa och stora kristna kors under skoltid.

Rektorn för gymnasiet i Lagny-sur-Marne, Thierry Vieusses, gick med på den lilla gruppens krav. ”Jag hade svårt att övertyga dem”, säger han. Han ville inte uppge elevernas religiösa tillhörighet till tidningens reporter.

Den överväldigande majoriteten av skolans 1200 elever gick i taket, och hänvisade till att julgranen aldrig har varit en religiös symbol. "Helt sjukt!". Den fanns långt före kristendomen som en symbol för ljus och fest i julmörkret, förklarade dem. ”Julen är mest en kommersiell fest”, säger en kille. Nadia, med ursprung i Algeriet, säger att hon har en egen gran hemma. Hennes kompis berättar att det var den tunisiska vaktmästarinnan som hade klätt skolgranen.

Eleverna gick runt i klassrummen i protest och uppmanade sina kamrater att ta med sig girlander och kulor för att pynta den vilda granen på skolgården istället. Några flickor sålde till och med sina örhängen för att skaffa julpynt.

Rektorn tog till slut intryck av argumenten. Granen har nu ställts tillbaka, men denna gång i matsalen dit endast vissa av skolans elever har tillgång. Rektorn erkänner att han gick för långt och beskriver att han var rädd för bråk mellan våldsamma elever. Under de senaste dagarna har skolan delat ut meddelanden som förklarar att julgranen är mycket äldre än kristendomen.


Slutet gott; allting gott!2 Comments:

Blogger Per skrev...

Hej hej, jag läste något liknande här för några dagar sen... http://www.sourze.se/default.asp?itemId=10440117

9:34 em  
Blogger Alicio skrev...

Suverän länk! Tack Per. USA var bland de sista länderna jag förväntade mig att se detta ifrån :)

10:14 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan