Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-25

Blogg för rätten att hyra


För att hitta en hyreslägenhet i någon av Sveriges tre största städer har man sedan decennier tillbaka tvingats nedlåta sig till maffiametoder, favorisering och underhandsbetalningar. Skälet är att man från politiskt håll avsiktligt har eliminerat hyresmarknaden genom artificiellt sänkta hyror vilket har lett till lägenhetsbrist. Man förbjuder också förekomsten av fler än en (1) hyresvärd per fastighet, och har skapat vad som internationellt sett är helt okända pseudo-rättigheter som "bostadsrätt". Allt i tron att detta på något sätt skulle vara mer "rättvist".

Jämför läget i en storstad som exempelvis Paris, där man kan hitta en valfri hyreslägenhet ("förstahandskontrakt") i valfritt läge på mindre än en vecka, på den kostnadsnivå som bäst passar den egna plånboken.

Till alla som förespråkar rättvis tillgänglighet till hyreslägenheter rekommenderas
Henrik Hanssons nya faktadatabas på bloggen marknadshyror.se.2 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Stockholms "bostadsmarknad" är ett politiskt träsk.

Socialdemokraterna är förblindade av dogmer, vilket jag inte säger mycket om. Det är värre att moderaterna inte vågar riskera sina röster. Det är nämligen moderaternas målgrupp, som idag får sitt boende subventionerat genom marknadsstörningen. Min privatekonomi gynnas alltså, men en gnutta idépolitik vore trevligt...

2:42 fm  
Blogger Alicio skrev...

Ja, med tanke på att systemet har fått finnas så länge tror jag att hela den politiska klassen i Sverige bär ett ansvar.

1:00 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan