Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-14

TT deltar i valkampanjen på Fatahs sida
- missar de viktiga frågorna


TT verkar kampanja för det sittande Fatah-partiet, istället för att analysera vad som står på spel i det palestinska valet, där nya kandidater har det svårt att komma fram.

I ett kampanjtelegram från TT idag används omdömet "fredsivraren" två gånger för att beskriva Mahmud Abbas, den nye PLO-chefen som omedelbart ärvde sin post efter Yassir Arafats död och nu "kandiderar" i presidentvalet.

TT förklarar beundrande att Abbas, fd. premiärminister, står "nära nog outmanad" i presidentvalet trots att han "saknar brett stöd bland palestinierna".

Kan denna paradox bero på att det samhälle som Arafat lämnade är odemokratiskt och att det kommer att vara nästan omöjligt för nya förmågor att göra sig gällande inom Fatah eller som oberoende kandidater i presidentvalet?

Valet ska stressas igenom redan den 9 januari så att så få oberoende kandidater som möjligt hinner kampanja. Men TT hyllar maktspelet bakom kulisserna:

Fredsivraren och expremiärministern Mahmud Abbas väntas bli maktpartiet al-Fatahs kandidat. Enligt i och för sig motstridiga besked på söndagen är så redan bestämt. Arafats arvtagare i Ramallah har goda skäl att skynda. De vill utnyttja det lugn som råder i de ockuperade territorierna [...]

TT sväljer regimens tal om att "utnyttja lugn[et]" som ett skäl att stressa igenom valet, trots att två av Mahmud Abbas livvakter skjöts ihjäl idag när han attackerades i ett sorgetält till Arafats minne i Gaza.

Helt utan att verka förstå vad som händer fortsätter TT:

[Israel] tycks taget på sängen av den snabba utvecklingen.

Men det viktiga är väl inte om Israel "tagits på sängen", utan att oberoende kandidater ska kunna hinna göra sig gällande, vilket nu blir nästan omöjligt.

TT rapporterar också om andra kandidater, bl.a. Arafats lärling Marwan Barghouti som nu avtjänar fem livstidsstraff i Israel. Konstigt bara att nyhetsbyrån aldrig nämner varför han sitter inne. Barghouti är dömd för mord på fem civila i Israel, vilket kanske kan förklara att han är så "ofantligt populär" bland palestinierna, som TT uttrycker det.

Redaktionen nämner också universitetsprofessorn Abd al-Sattar Qassim som en möjlig kandidat. I en intervju med Al-Jazeera i fjol förklarar Qassim att han ser den "demografiska faktorn" som en "mycket viktig...strategisk tillgång" mot Israel och att den borde användas till sitt yttersta. Det är kodord för att eliminera Israel befolkningsvägen.

Andra grupper som Hamas och Islamiska Jihad som väntas bojkotta valet presenteras kort som "inflytelserika rörelser". En beskrivning som till och med svenska rasistpartier skulle drömma om.

Men det saknas en analys av vad som verkligen står på spel. Det är endast presidentval som ska hållas, och det kommer med all sannolikt vinnas av TT:s kandidat — det styrande Fatah. Men nyhetsbyrån glömmer att det palestinska parlamentet kommer att förbli oförändrat, dvs dominerat av Fatah och bestående av Arafat-lojalister.

Håll utkik för en strid ström av kommande telegram från TT. Precis som 1996 kommer nyhetsbyrån troligtvis att försöka skapa intrycket att valen är "demokratiska", trots en kampanj där många positioner i själva verket redan fyllts, där parlamentet förblir Fatah-dominerat och där det inte finns en chans för oberoende kandidater att göra sig hörda i palestinska media.



2 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

En spontan sidoundran som dök upp när jag läste om valet är hos mig: Hinner de ordna så att alla "exilpalestinier" hinner rösta om valet ska vara så snabbt? Jag har inte funderat på det innan och har ingen siffra, men det är väl rätt så många som inte bor i området som också är röstberättigade.

Namn: Åsa E-post: zyrenna@zyrenna.com blogg: http://zyrenna.webblogg.se/

10:39 em  
Blogger Alicio skrev...

Med tanke på att de kräver att arabiska invånare bosatta i Jerusalem ska rösta (trots att dessa har rösträtt i Israel, municipalt för dem som avsagt sig israeliskt medborgarskap) så borde det inte vara så konstigt om också exilpalestinier får rösta.

Men jag är nästan säker på att de inte har rösträtt (om de inte tidigare bott i den palestinska myndigheten). Om man hade sett detta ögonblick som en renässans och ett verkligt regimbyte för de palestinska araberna, så hade man tagit mycket mer tid på sig. Man hade också monterat ned den nuvarande Fatah-strukturen, terrorgrupperna och de korrupta "institutionerna" (jfr av-Baathifieringen i Irak). Men nu finns det inte en chans till det. Tragiskt nog för befolkningen där.

På ett sätt kan detta vara en välsignelse "in disguise" att inte "exilpalestinier" röstar, eftersom många av dessa (i ex. Libanon, Jordanien och Syrien) är mer radikala än de som bor i myndigheten, men utan att behöva ta konsekvenserna. I de flesta arabläner förutom Jordanien förvägras palestinska araber medborgarskap.

Å andra sidan tror jag att många exilpalestinier, exempelvis i Sverige och USA skulle kunna ha ett modererande inflytande, ställa hårdare krav på en emokratisk process etc. Men det kan de ju i och för sig göra genom opinionsbildning i alla fall, utan att rösta.

Mvh
Alicio

12:37 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan