Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-21

"Soldaten i Fallujah hade rätt"


Här kommer det bästa kompletterande perspektivet som jag hittills har sett gällande dödsskjutningen av en skadad terrorist i Fallujah nyligen.

Utan att känna till de exakta omständigheterna är det svårt att avgöra. Men journalisten Kevin Myers har skrivit en sällsynt och viktig debattartikel i dagens Sunday Telegraph där han lyfter fram nedanstående fundamentala punkter. Debatten måste inkludera även denna infallsvinkel:

1. Al-Jazeera spelar upp videoklippet med dödsskjutningen av terroristen i en ändlös loop, medan kanalen undvek att visa det barbariska mordet på den hjälplösa hjälparbetaren Margaret Hassan av ”hänsyn till känsliga tittare”.

2. Soldaterna trodde att det endast fanns döda kroppar i rummet. När en av kropparna plötsligt började röra på sig skrek han till och skjöt sedan. Något som två irländska soldater i Basra inte gjorde, vilket kostade dem deras liv när en ”död” terrorist plötsligt reste sig och mejade ned dem.

3. Man kan inte begära att ett sekundsnabbt beslut alltid ska vara moraliskt oklanderligt i en situation där en ung soldat måste sätta sitt och sina kamraters liv först i strid. Myers säger att soldaten gjorde rätt som skjöt.

4. Myers säger att det var fel att ge fotografen rätt att filma eller vidarebefordra filmen. Försvarare av frihet (dvs koalitionens trupper) kan inte tillåta att friheten används som ett vapen emot dem själva. Media kan ändå inte göra anspråk på att ha fullständig frihet så länge deras närvaro är garanterad endast av faktumet att koalitionens soldater finns där.

5. Ett illdåd kommer oundvikligen att hända efter ett tag i krig. Dess publicering kommer obönhörligen att skada endast den ena parten (vår egen), eftersom den andra parten inte erbjuder tillgång för media. Vår fiende är glad för varenda köttbit vi kastar till honom. Myers säger att han och hans kollegor i media har ett moraliskt ansvar att se till att fienden inte matas.13 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Flertalet amerikanska soldater har skadats och dödats i Falluja när terrorister spelat döda eller visat vit flagg för att sedan återuppta striden. Det har även förekommit att terrorister försåtminerat sina döda och skadade (en taktik som även använts av palestinier i t.ex Jenin) vilket givetvis gör marinsoldaterna extra vaksamma.
De motståndsmän som stannat i Falluja för att slåss tillhör de värsta av de värsta, de som halshugger hjälparbetare och vill upprätta en talibanlik shariastat i Irak. De strider utan uniformer, visar ingen hänsyn till civila och använder fridlysta platser (moskéer) för krigföring.

Syftet med krig är att döda/krossa motståndarna, inte särskilt PK men det är verkligheten. Att en marinsoldat då inte vill chansa livet på en terrorist som spelar död (under Fallujas omständigheter) är inte särskilt anmärkningsvärt för mig...

12:15 fm  
Anonymous Anonym skrev...

I agree. We cannot possibly fathom the fear and adrenalin coursing through that soldier's veins when the "helpless" Iraqi "insurgent" suddenly twitched. War is hell.

10:26 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Att konsekvent kalla de som gör motstånd mot en ockupationsmakt för terrorister är lite... vridet?

Självklart hade soldaten i Fallujah rätt. USA har alltid rätt att göra vad de vill mot vem de vill.

11:09 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Bara en idiot skulle chansa i en situation som den i Fallujah. Var och en som gjort en aldrig så rudimentär värnplikt vet det. Men hur meningsfullt är det att diskutera den här saken i Sverige? Vatten på en skock kacklande gäss.

11:33 fm  
Blogger Alicio skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

5:08 em  
Blogger Alicio skrev...

Tack för intressanta kommentarer!

Angående inlägget kl. 11.09: benämningen terrorister avser främst metoderna som de använder (inte syftet med deras våld). Merparten av Baath-lojalisterna och de islamistiska våldsmännen begår hårresande och systematiska brott mot krigets lagar.

5:10 em  
Anonymous Anonym skrev...

"1. Al-Jazeera spelar upp videoklippet med dödsskjutningen av terroristen i en ändlös loop, medan kanalen undvek att visa det barbariska mordet på den hjälplösa hjälparbetaren Margaret Hassan av ”hänsyn till känsliga tittare”."

Precis som Fox News alltså - Fair and Balanced. Fast det är magstarkt när det inte är tokhögern som står bakom, eller hur?

8:34 em  
Anonymous Anonym skrev...

Anonym 11:09

Jag tycker också att terroristuttrycket kan bli lite utvattnat med de här monstren uppfyller alla kraven.
Du kanske ryggar för ordvalet monster med? för de är väl människor precis som du och jag?

Jo det är klart, fast med skillnade att vi inte hugger huvuden av oskyldiga biståndsarbetare eller spränger barn i luften...

De som stannade för att släss i Falluja gjorde det för att försvara sin perverterade ideologi och förtjänar inte min sympati (jag skrev 1a inlägget)

11:43 em  
Anonymous Anonym skrev...

Kevin Myers skriver regelbundet i The Irish Times och irriterar tidningens läsare mer en någon annan skribent. Men han behövs också mer an någon annan då han genom sin enorma skicklighet med det engelska språket tvingar folk att ständigt tugga på obehagliga sanningar.

Paul

http://www.spectator.se/stambord

12:13 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

1:45 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Glömde skriva under. Det var jag igen,

Paul

1:48 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

2:00 fm  
Blogger Alicio skrev...

Paul, jag postar din kommentar från kl. 01.45 här med hyperlänk istället. Den långa URL:en förändrade layouten på sidan. Mvh / Alicio...Men det finns såklart andra tolkningar och man kommer inte närmare händelserna än genom kameramannen Kevin Sites blogg. Hans är skakad av det som hänt men berättar på ett övertygande sätt om omständigheterna kring inspelningen:

"For a moment, I'm paralyzed still taping with the old man in the foreground. I get up after a beat and tell the Marines again, what I had told the lieutenant -- that this man -- all of these wounded men -- were the same ones from yesterday. That they had been disarmed treated and left here."

Länk

2:04 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan