Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-06

Mer lögner från TT-PLO


Den depraverade "rapporteringen" från aktivisterna på TT:s utrikesredaktion fortsätter.

I ett TT-telegram som är baserat på uppgifter från AFP (TT-AFP) rapporteras att två "palestinier" dödats i Gaza-remsan:

En raket från en israelisk helikopter dödade två palestinier i Gazaremsan på lördagsmorgonen, uppger israeliska och palestinska källor. Tre män upptäcktes i mörkret nära bosättningen Neve Dekalim. Israelerna misstänkte att de tänkte utföra ett angrepp mot bosättningen och besköt dem. Israelerna såg bara att en av männen dödades, men senare rapporterade palestinier att två män hade träffats av raketen.

TT väljer avsiktligen att utelämna den avgörande information som fanns i det ursprungliga telegrammet från AFP i syfte att skapa intrycket att det handlade om civila palestinier och inte beväpnade terrorister.

I det AFP-telegram som TT förfalskade står det följande:

The two men were members of the Islamic Jihad, which claimed responsibility in a telephone call to AFP for an earlier assault on Neve Dekalim, part of the Gush Katif settlement bloc in southern Gaza.

The two men killed were identified as Omar Nufal, 26, and Ramzi al-Jaabir, 29. The fate of a third Palestinian gunman at the scene was not immediately clear.


TT gör senare en uppdatering men censurerar fortfarande ovanstående information.

Det står klart att "nyheter" från TT måste läsas som den partsinlaga de är, och behandlas med samma misstänksamhet som ett pressmeddelande från den palestinska myndigheten.


2 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Man kan givetvis se TT som vinklade, men hur kan du få det till att de ljuger i det här fallet? Det står ju tydligt att "[i]sraelerna misstänkte att de tänkte utföra ett angrepp mot bosättningen och besköt dem". Om inte övertydlighet krävs är det väl tydligt vilka grupperingar som kan antas ligga bakom?

Det är definitivt ingen förfalskning, och knappt ens vinklat.

10:25 em  
Blogger Alicio skrev...

Det är väl ganska uppenbart att TT-telegrammet är 1) osakligt och 2) partiskt.

Det är osakligt eftersom det inte framgår att bosättningen nyligen hade utsatts för exakt likadana attacker (av samma män). I telegrammet skapas intrycket att israelerna bara hade en flummig ”misstanke”. Det är också grovt osakligt att skriva att ”palestinier” (underförstått civila) har dödats, och undanhålla att männen var beväpnade terrorister.

Telegrammet är också partiskt till palestiniernas fördel, eftersom det inte nämns något om de många attacker som bosättningarna utsätts för. Inte heller går det att hitta ordet ”terrorist” i texten, trots att både Hamas, Islamiska Jihad (som stod för den här attacken) och Al-Aqsabrigaderna har stämplats som terrorgrupper av bl.a. EU och därmed också Sverige.

TT-telegrmmet är en förfalskning i så mycket att det avsiktligen sorterade bort det som AFP skrev i de två första paragraferna, och som är avgörande för att förstå vad som hänt. Likaså är TT:s senare uppdateringar, som summerar antalet döda under helgen och talar om 6 döda och sedan 10 döda ”palestinier” osakliga, eftersom man inte upplyser om att nästan alla var terrorister. Lägg också märke till att en av de döda är en israel. Är det inte underligt att mordet på honom inte skapade någon rubrik, utan endast de dödade jihadterroristerna?

Ovanstående är så självklart att det inte ska behövas förklaras.

10:57 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan