Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-12

"Lilla Aktuellt" indoktrinerar barn


Barn är särskilt känsliga för påverkan av media, såsom TV och radio. Därför är det exempelvis förbjudet att sända reklam till barn.

SVT:s nyhetssatsning "Lilla Aktuellt" drar sig dock inte för att köra ned palestinsk mytologi rakt i halsen på svenska barn. I en artikel om Yassir Arafat och Mellanösternkonflikten utmålas Israel som ensamt skyldig för konflikten sedan statens grundande, och inte ett ord sägs om arabernas förkastande av delningsplanen eller deras samordnade anfall 1948 med syfte att utplåna Israel. Ordet terror nämns inte en enda gång i hyllningstexten till den palestinske diktatorn.

Bloggaren Simulev kommenterar skandalen på sin engelskspråkiga sida.

Oavsett vilken politisk uppfattning man har så ska barn vara fredade. Den som vill maila till Lilla Aktuellt för att protestera mot redaktionens utnyttjande av barn för sina egna politiska syften kan göra det här: lilla.aktuellt@svt.se (redaktör: Sofie Grafström, ansvarig utgivare: Agneta Åkerlund).

Det är inte förvånande att Israel demoniseras och att antisemitismen ökar i Sverige när människor påverkats sedan barnsben av en viss kategori av journalister.


UPPDATERING 15/11 kl. 14.05

Det ovannämnda är ingen engångshändelse. Norton Tierra har tidigare dokumenterat Lilla Aktuellts försök att rekrytera barn till redaktionens egen syn i stora politiska frågor. På Stockholm Spectator GroupBlog visar han hur amerikanska Republikaner presenterades för svenska barn inför presidentvalet. Enligt en kommentator har Lilla Aktuellt anmälts till Granskningsnämnden.


UPPDATERING 15/11 23.48

Jag har fått svar på mitt mail till redaktionen för Lilla Aktuellt. Eftersom personen som svarar representerar det arbete som gjorts publicerar jag det här, efter att ha rensat bort namnuppgifter. Klamrarna och fetstilen är mina:

Hej! Tack för att du mailade dina synpunkter! Det uppskattar vi alltid! Jag tycker inte att artikeln utmålar Israel som ensamt ansvarig för konflikten. Vi skriver att "bråken började för ungefär femtio år sen, när judarna fick ett eget land". Vi går inte djupare än så- vi förklarar inte [hur] det gick till när judarna fick ett eget land och vi drar inte in några religiösa aspekter - för då skulle det bli en helt annan artikel. Den artikel vi publicerade handlar om Yassir Arafat, om vad hann [sic] gjort och varför det är en stor nyhet att han är död, och inte om själva kriget. Jag håller inte med om att vi antyder att palestiniernas terrorism är acceptabel. Vi säger tvärtom ingenting om vad Palestinierna eller Israelerna gjort i kriget. Vi tycker ingenting i frågan.

Självklart kan det tyckas beklagligt att våra nyheter ibland blir lite väl förenklade, det är frustrerande att vara reporter och hela tiden behöva välja bort viktig information. Tack än en gång för dina synpunkter. Fortsätt gärna att titta och tycka!


Jag anser att det som sägs i den fetstilta texten är en del av problemet.


16 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Med tanke på Lilla Aktuellts "rapportering" om USA valet så är jag inte förvånad över vinklingen...

8:41 em  
Blogger Alicio skrev...

Den här typen av smygpåverkan gör mig kokande av ilska! Om man inte ens kan möda sig om att rapportera opartiskt och allsidigt till barn så är frågan vad vi ska ha "public service" till!

9:03 em  
Blogger Alicio skrev...

Engst, absolut. LGF:s bildgalleri över barnindoktrineringen är en skämmande "pärla".

Jag gör din länk klickbar HÄR

10:27 em  
Anonymous Anonym skrev...

Du är också ganska indoktrinerande, med tanke på att du inte verkar se några fel hos israelerna. LGF, som det länkas till, är ju en härlig småfascistisk blogg

11:18 em  
Anonymous Anonym skrev...

Facist - vilket underbart uttryck! Kan användas på allt till höger om den mittlinje man själv drar. Du killen, lyft dig i håret.

11:26 em  
Anonymous Anonym skrev...

Oj, där satte du verkligen dit mig. När jag säger fascist om lgf menar jag det. Läs sidan någongång vettja.

11:31 em  
Blogger Alicio skrev...

Till den anonyme kommentatorn ovan,

Jag tar gärna en kritisk debatt om Israel om du vill. Jag tycker att det är viktigt att diskutera konflikten som helhet. Men jag tror att det är viktigt att balansera mot den kvävande och nästan fullständiga ensidighet till förmån för den palestinska sidan, som karaktäriserar svensk debatt sedan årtionden tillbaka (politiskt och i media/skola).

Självklart skall fascistiska attityder bekämpas, oavsett från vilken "sida" de kommer. LGF är i min mening inte ett dugg "fascistisk". Den vann Washington Posts pris 2004 för bästa internatonella blogg (dvs för internationella frågor), och är en av USA:s absolut mest populära, med hundratusentals besökare.

Jag är öppen för om du vill debattera eller ta upp någon särskild fråga.
Mvh Alicio

11:51 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag vill också tillägga att ovanstående inte riktigt har med kritiken mot Lilla Aktuellt att göra. Ingenting kan ursäkta partisk propagandisering i public service, och allra minst till barn.Där antar jag att de flesta är överens.

12:01 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Definiera fascist någon gång, vetja. Det brukar bli intressant. Men nog om det i den här tråden. Det kommer fler tillfällen.

12:22 fm  
Blogger simulev skrev...

"Definiera fascist någon gång, vetja"Oooooh pick me, pick me -please.

12:34 fm  
Anonymous Anonym skrev...

LGF fascistisk? Skulle inte tro det.

6:17 fm  
Anonymous Anonym skrev...

As mentioned above, Lilla Aktuellt's coverage of the elections was disgusting. (http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=12970&a=276560)

I watched the program with my daughter...it's the last time I let her view that tripe.

Norton
Spectator

http://www.spectator.se/stambord/index.php?p=283

12:20 em  
Blogger simulev skrev...

Kul, vem har signerat det där "svaret"?
Ja efeter som det är en uppenbart upprepad lögn.

Judar "fick eget land" genom att betala svindyra överpriser till penning giriga markägar ockupanter, till skillnad från det araber som fick 78% av forna Palestina mandatet aldeles gratis 1920, och som tack för det fortsatte terrorisera judarna i ytterligare tills nästa delningsförslag som judarna åter accepterade och araberna förkastade 1947. Oj glömde visst att Lilla aktuellt inte tog "ställning" i sin selektiva historia beskriving där det visst råkade glömma vissa sådana elementära fakta om arabisk etnisk rensing av judar 30 år innan staten Israels återuppstod ,för sin barnpublik.

1:50 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Lilla Aktuellts skenhelighet vet inga gränser. De har varit anmälda för i stort sett samma formuleringar tidigare.

http://www.grn.se/PDF-filer/Namndbes/2002/sb608-02.pdf
http://www.grn.se/PDF-filer/Namndbes/2002/sb609-02.pdf

Granskningsnämnden har etablerat praxis att inte fälla, vilket Lilla Aktuellt rimligen är medvetet om när de gör sina inslag.

/Niclas
Journalist, Stockholm

6:29 em  
Anonymous Anonym skrev...

det är väl för skönt att de inte avnände värdeord som terrorist iallafall... det hör lika lite som "skitstövel" hemma i nyhetsrapportering

5:37 em  
Blogger Alicio skrev...

Det är inget värdeord utan en saklig beskrivning av någon som använder sig av terrorism, dvs avsiktliga attacker mot civila.

Att inte kalla en terrorist för terrorist är ett partiskt ställningstagande (skönmålning).

5:47 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan