Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-18

L'Entente Cordiale


I rak motsats till den diplomatiska finess som Frankrikes president Jacques Chirac brukar uppvisa i sina kontakter med mindre nogräknande regimer i arabvärlden, Kina och i Afrika, valde han att inför sitt årliga möte med Storbritanniens Tony Blair avfyra en tirad av kontroversiella påståenden lagom till sitt besök (artikel och TV-intervju med Chirac):

1. Chirac är ”inte alls säker” på att världen blivit säkrare sedan befrielsen av Irak
2. Storbritannien har inte fått något i gengäld för samarbetet med USA i Irak: "Våra vänner i USA för ögonblicket är inte kända för att systematiskt återgälda gjorda tjänster".
3. Saddams "avgång" var positiv ”till viss måtta
4. Det blir inga franska trupper i Irak

Men precis som Blair förklarade i en BBC-intervju nyligen så utkämpade man kriget i Irak – inte för att man är allierad med USA – utan för att kriget var nödvändigt och rättfärdigt. Chiracs tal om att insatserna i Irak inte skulle ha gjort världen mer säker är Frankrike-centrerat, opinionsfixerat och kortsiktigt. Säkerheten för Iraks grannländer i Mellanöstern har ökat, och därmed förbättrat fredschanserna och förutsättningarna för avspänning och demokratisering. I befrielsens kölvatten är det också viktigt att vinna slaget mot islamismen i Irak, så att landet inte faller i den fälla som Iran befinner sig i. Detta kommer av nödvändighet att innebära en fortsatt kamp mot våldet i landet, och mot imamer (som aldrig valts av någon) som uppviglar till skapandet av en sharia-stat på den individuella valfrihetens bekostnad. Men självklart är vissa radikala islamistiska element ur Chiracs väljarunderlag i Frankrike missnöjda.


På medellång sikt är en demokrati-injektion i området ett steg på vägen mot ett öppnare, friare och mer pragmatiskt Mellanöstern. Också för irakierna har säkerheten ökat tack vare slutet på Saddam Hussein-eran. Koalitionen bär inte det direkta ansvaret för att islamiska terrorister spränger irakier i luften (se en uppmuntrande irakisk opinionsundersökning om attityderna till terrorn bland irakier). På längre sikt kommer säkerhetsläget självklart att förbättras ytterligare, inte minst efter de kommande valen, tror jag.

UPPDATERING 18/11 kl. 13.00

Drottningen tar emot Chirac på kvällen för att övervara ett privat uppträdande av Victor Hugos "Les Misérables" i Waterloo-salongen på slottet Windsor. Rummet har tillfälligt döpts om till "Musiksalongen" för att inte väcka onödiga associationer till platsen där Napoleons arméer led ett förödmjukande nederlag mot britterna år 1815.

UPPDATERING 18/11 kl. 13.16

Läs också Norton Tierras lysande genomgång av Chiracs farliga förbindelser med Saddam Hussein på Stockholm Spectator GroupBlog.



1 Comments:

Blogger Alicio skrev...

Hej Henrik, jag tror att de flesta är överens om att irakierna förtjänar att leva i frihet. Det är faktumet att ett antal fanatiker gör allt för att förhindra denna demokratisering genom användandet av våld som tar död på irakier, jänkare och andra, enligt min mening.

Jag tror inte heller att man ska glömma hur många som dödades och som led under det på ytan "lugna" samhälle som Saddam Hussein hade skapat genom mord, stöld, krigshets och etniskt hat.

2:38 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan