Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-17

Le Monde: Franska läkare utesluter förgiftning av Arafat


Den franska tidningen Le Monde (referat på engelska från Reuters här) uppmärksammades på onsdagen i hela världen när den äntligen kunde rapportera att de franska läkarna som vårdade Yassir Arafat fullständigt har uteslutit förgiftning, efter omfattande analyser. Läkarna säger att han dog av ett syndrom som kallas Spridd Intravaskulär Koagulering, vilket ger upphov till inre förblödningar.

I arabvärlden sprids dock fortfarande skrönor och skrock om att Israel skulle ha "förgiftat" den palestinske diktatorn. Om det fortfarande hade funnits misstankar om det så hade inte kroppen fått lämna sjukhuset, säger läkarna.
Tidningarnas Telegrambyrå försöker dock hålla liv i ryktena genom att lägga till, dra ifrån och förvränga originalet från Reuters. Samtidigt tystar man ned misstankarna om att Arafat dog av HIV/AIDS. Här följer en jämförelse mellan Reuters-originalen och de telegram som TT har förvrängt:

1. I ett telegram på onsdagen utelämnas den information som finns i Reuters-originalet om att den palestinska ledningen också har uteslutit förgiftning, och att det inte finns några bevis för det ryktet. Istället för att rapportera vad läkarna sade skriver TT att "tidningen Le Monde retat upp palestinska företrädare med en artikel om att Arafat dog av en ovanlig blodsjukdom". Var fick TT detta ifrån?

2. I en
TT-rapport igår, också den en förfalskning av material från Reuters, försökte nyhetsbyrån idogt att hålla liv i de arabiska ryktena om en förgiftningskonspiration organiserad från Israel. Man rapporterar dem som om de vore fakta. I textens första paragraf bestämmer sig nyhetsbyrån för att "rykten om att Arafat förgiftats av Israel inte kommer att kunna avfärdas med hjälp av journalen" eftersom den inte släpps till allmänheten.

3. Misstankarna om AIDS-smitta får en mycket mer undanskymd plats i telegrammet. De kommer sex paragrafer längre ned i textens slut och nämns endast en gång. I sin iver att förändra originalet gör TT sakfelet att påstå att Arafats bekräftade Parkinson också skulle vara ett rykte. I Reuters-originalet nämns både ryktena om cancer och förgiftning en gång vardera i avvaktande ton. Reuters gör inte det okunniga sakfelet om Parkinson, och TT:s egenhändiga tillägg om att de arabiska ryktena "inte kommer att kunna avfärdas" existerar inte i originalet.

I själva verket rapporterar arabisk press att misstankarna om att Arafat dog av en "skamlig sjukdom" (AIDS) florerar särskilt på Västbanken.

Kan någon lita på en organisation med en så pass förgiftad yrkesetik som TT?