Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-24

Israeliska ÖB: "Allvarliga brister i utredningen av dödsskjutning"


Det kompanibefäl som anklagas för brott åtalades i en krigsrättsdomstol i Israel i måndags för bl.a. ”olaglig användning av sitt vapen” i den tragiska dödsskjutningen av den palestinska flickan Iman al-Hamas. Hon ska ha dödats enligt en regelvidrig metod som på slang är känd som ”bekräftelse av dödandet”, vilket inte ingår i soldaternas befogenheter, skriver Ha'Aretz. Krigsrättsåtalet på totalt fem punkter inkluderade också en annan åtalspunkt i samma kategori om olaglig användning av sitt vapen samt hinder av rättvisa, opassande beteende för en officer och felaktigt myndighetsutövande, rapporterar tidningen. Befälet ska ha gått fram och tömt sitt vapen mot flickan på nära håll.

Soldaterna som stod kvar i utkiksposten sade att de trodde att flickan lade ut en bomb, medan hennes föräldrar sade att hon var på väg till skolan. Även om fallet tyder på att ett fruktansvärt och oförsvarbart brott har begåtts av kompanibefälet, så kan de övriga soldaternas felbedömning till viss del förklaras. Fram till i mars i år hade palestinierna offrat drygt 30 palestinska barn som mänskliga bomber sedan de inledde intifadan. Ytterligare 22 utskickade palestinska barn dödades i färd med att anfalla israeler och 40 palestinska barnbomber hann stoppas i färd med att anfalla. I de här siffrorna ingår inte alla de barn som palestinierna offrat i andra attackmetoder. Ett nyligen uppmärksammat fall av palestinska barnoffer var den 15-årige Hussam Abdo som stoppades med en 8 kg tung bomb full med spik på sig. FN har än så länge inte utfärdat någon resolution som fördömer metoden med palestinska barn-"soldater" och barnoffer, trots att den är förbjuden enligt Barnkonventionens artikel 38 (se artikeln ovan). Den palestinska myndighetens mufti i Jerusalem har i en tidningsintervju sagt att "ju yngre ['martyren'] är desto mer beundras han", enligt Jerusalem Post.

Kompaniet där den anklagade officeren tjänstgjorde kommer sannolikt att upplösas. ÖB Moshe Ya'alon anser att Försvarets egen internutredning har uppvisat ”allvarliga fel” eftersom man tvingats konfronteras med externa uppgifter för att nå fram till åtal, enligt israelisk radio. Han tänker eliminera alla former av liknande ”brister i värderingar” i det israeliska Försvaret.8 Comments:

Blogger Yunie skrev...

I wish I could still read swedish. :(

2:55 em  
Blogger Tor skrev...

FN ja....heja. Sveriges hållning angående FN är ju helt galen! Alltid detta FN! Hur många skrev om misstroendet mot Kofi Annan? Mannen med två folkmord på sitt samvete. Urk.

Var det inte så att man hade en FN-resolution om att sionism är rasism (framtagen av arabdiktaturerna)?

3:43 em  
Blogger Alicio skrev...

Hej Tor, ja arabstaterna fick igenom en resolution som smutskastade sionism som rasism, tillsammans med Sovjetunionen 1975.

Den togs bort 1991.

Läs mer här

9:27 em  
Blogger Tobias Lindberg skrev...

Vad fint att du ägnar halva texten åt att försvara de övriga soldaterna trots att det är känt från radiotrafiken att de visste att den lilla flickan först var påväg bort från soldaterna och sedan livrädd gömde sig! Verkligen storsint av dig att du ens behagade nämna att befälet gjorde fel!

12:32 em  
Blogger Tobias Lindberg skrev...

Alicio!

Här kommer lite länkar till sidor som visar att även soldaterna visste att den 13-åriga flickan Iman al-Hamas var ofarlig innan befälet sköt ner henne för att sedan gå fram och avrätta henne. Det framgick av inspelningar av radiotrafiken innan, under och efter skjutningen.

Artikel i Guardian, utskrift av radiotrafiken finns med

Artikel med radiotrafiken

Artikel i SvD

I din text försöker du ändå få det till att soldaterna inget visste, det gjorde dom visst som du ser!

9:03 em  
Blogger Alicio skrev...

Tobias, som i mail har kommit med upprepade osanna uppgifter, kan inte läsa innantill. Både Guardian-artikeln och den okända källan med "utskrifter" bekräftar att det var officeren, och ingen annan, som var skyldig. Vänsterjournalisten Amira Hass formulering i SvD är irrelevant, eftersom hon talar generellt (israeliska soldater) i en svepande formulering.

Jag rekommenderar Tobias att läsa innantill (åtminstone sina egna källor), och att avstå från vidare kommentarer på den här bloggen.

2:17 fm  
Blogger Tobias Lindberg skrev...

Alicio!

Du skrev i ditt inlägg:

"Soldaterna som stod kvar i utkiksposten sade att de trodde att flickan lade ut en bomb, medan hennes föräldrar sade att hon var på väg till skolan. Även om fallet tyder på att ett fruktansvärt och oförsvarbart brott har begåtts av kompanibefälet, så kan de övriga soldaternas felbedömning till viss del förklaras."

Alltså, du hävdar att soldaterna inte visste att hon var ofarlig.

Av artikeln i Guardian framgår att soldaterna visste att hon var ofarlig. Dett stod i Guardian:

"The official account claimed that Iman was shot as she walked towards an army post with her schoolbag because soldiers feared she was carrying a bomb.

But the tape recording of the radio conversation between soldiers at the scene reveals that, from the beginning, she was identified as a child and at no point was a bomb spoken about nor was she described as a threat. Iman was also at least 100 yards from any soldier.

Instead, the tape shows that the soldiers swiftly identified her as a "girl of about 10" who was "scared to death"."

8:48 fm  
Blogger Alicio skrev...

Du påstod:

"Du rapporterade
om en liten flicka som blivit skjuten vid en vaktpost då kontroll av
raditrafiken visade att de skjöt henne med flit trots att de visste
att hon inte var beväpnad [och du försökte] få det till att det var ett misstag och
att det bara var soldaten som sköt som gjorde fel."

Det var detta jag svarade på, och dina egna källor visar att det bara var "soldaten" (officeraren) som skjöt. De andra ska enligt radiotrafiken ha vetat att hon inte utgjorde ett hot (ex. bar på en bomb). Men det är inte de övriga soldaternas fel att officeraren öppnade eld, vilket du hävdade, samt att jag skulle försöka dölja det.

Den här debatten är nu slut.

9:01 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan