Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-24

Corren: "Neutralisera nyliberalerna"


I dagens huvudledare i Corren diskuteras moderaternas utveckling och meningsskiljaktigheterna mellan partiledaren och MUF-ordföranden: "Neutralisera nyliberalerna":
Om Fredrik Reinfeldt skall lyckas med sin taktik och få den nya moderata profilen att framstå som trovärdig, måste han neutralisera högerliberalerna. Men det är lättare sagt än gjort.

Huvudproblemet för Reinfeldt är att hans omorientering inte utgår från någon djuplodande ideologisk omprövning av partiets trossatser, utan mer än något annat är följden av ett taktiskt konstaterande att man inte vinner val på att prata om ett radikalt, liberalt systemskifte. Moderaterna har så att säga skjutit frågan om systemskiftet på framtiden, för att under tiden ha en chans att åstadkomma ett maktskifte.

Prioriteringen är i och för sig riktig, men underlåtenheten att göra upp med den högerliberala utopin hotar samtidigt att skjuta den nya linjens trovärdighet i sank.
[...]
Mot den sortens dogmatiska, samhällsomstörtande nyliberalism som moderata ungdomsförbundet förordar måste moderatledningen i alla händelser dra en övertygande skarp gräns.

Delta gärna i omröstningen i detta ämne i vänsterspalten fram till den 28/11.