Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-10-30

TV-kanal måltavla för "frihetskamp"


Man undrar om dådet som inträffade på lördagen kommer att rubriceras som "terror" eller som "motstånd" ("resistance") i den jihad-vänliga Dubai-baserade TV-kanalen Al-Arabiya:s sändningar?2 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Jag känner inte så mycket till al Arabya men jag noterar att Reuterstelegrammet säger att stationen ofta attackerats av islamistiska terroristgrupper som provästlig och för att stå i USA:s tjänst. Ett antal av deras journalister har tidigare dödats i amerikanska attacker. Detsamma gäller f.ö al-Jazeera. Jag tycker nog din fråga är lite smaklös. Tänk om de helt enkelt blir arga och upprörda över att deras anställda, tydligen mest vakter, trädgårdsarbetare och städare, har mördats?

En minst lika intressant fråga är hur amerikanska media kommer att rapportera att ungefär samtidigt 8 amerikaner dödades och 9 sårades. Du undviker ju att nämna det och jag misstänker att det inte heller blir någon större affär i de regeringstrogna USA-media. Inte med bilder i varje fall ty det är ju förbjudet.

Bush's grymma och olagliga krig kräver dussintals dödsoffer varje dag, irakier och amerikaner, civila, militärer och naturligtvis också terrorister. För att förhindra att reaktionen blir densamma som efter det orättfärdiga kriget i Vietnam har Bush, eller snarar hans "controllers", infört inskränkningar som tidigare skulle ansetts helt osannolika i den personliga friheten, rättssäkerheten och de demokratiska värdena. Regimen Bush har dessutom visat fullständigt förakt för internationella avtal och överenskommelser och lyckats politiskt isolera USA från resten av världen. Däremot har ju den amerikanska politiken varit till utomordentlig ekonomisk nytta för de företag som står nära den styrande klicken. Det är sanningen, Alicio, och när du deltar i segerjublet för Bush nästa vecka kanske du bör fundera litet över var du står och vad priset har varit för att följa det minsta motståndets lag i stället för att söka politiska lösningar.

Du får ursäkta att jag blir litet elokvent men här har bara idag alltså minst 15 människor dött en meningslös död. Då borde man ha andra bekymmer än hur det kommer att rapporteras i TV.

MvH

Bengt O.

http://www.karlsson.at/ordet.htm

10:54 em  
Blogger Alicio skrev...

Bengt,
Självklart anser jag att terrorattacken är ett vidrigt bott, och att de skyldiga måste gripas. Men både al-Jazeera och al-Arabiya har en mycket tydlig tendens att på ett subtilt sätt ursäkta terrorism. Genom ordval och vinkling. Om detta har jag skrivit tidigare, och du kan ex. gå in på al-Jazeeras engelska sajt här, och läsa. Terrorister i hela Mellanöstern brukar kallas "resistance fighters" i dessa kanaler.

Självklart är alla oskyldiga offer i kriget tragiska, men jag tror inte att man kan lägga skulden på koalitionen att mördare, utan den minsta respekt för oskyldiga människors liv, beslutat sig för att försöka slå sönder demokratiserings- och uppbyggnadsprocessen i Irak. Det hade kunnat gå som i Afghanistan, där processen fallit mycket väl ut, även om inte alla problem är lösta ännu. Tyvärr finns det dock alltför många i arabvärlden vars intresse det är att Irak inte utvecklas mot ett jämlikt, mångetniskt och representativt samhälle, såsom Afghanistan är på väg att utvecklas.

12:21 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan