Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-10-29

Bin Laden: ”Varför attackerade vi inte Sverige?”


Den arabiska jihad-TV-kanalen Al-Jazeera sände ikväll ett videoband där en person som amerikanska försvarskällor tror är Osama bin Laden beskriver varför Al-Qaida mördade 3000 människor i USA den 11 september 2001.

Terroristledaren erkänner att det var hans grupp som anföll, vilket borde få förnekarna i Mellanöstern och konspirationsteoretikerna i världen att tänka efter.

Han införde också en ny retorik i sin islamistpropaganda. Han sade att han ”grät” när han såg byggnader falla i Libanon under Israels operation ”Fred för Galiléen” 1982, och önskade att byggnader i USA, Israels allierade, också skulle falla. Problemet med detta påstående är dock att bin Laden just då kämpade mot Sovjet-ockupationen i Afghanistan med indirekt hjälp från USA.


Islamisten Bin Laden, som vill upprätta ett taliban-liknande
världsomspännande kalifat styrt med sharialagar hävdade att hans fanatiska mördargäng älskar ”frihet” lika mycket som det amerikanska folket. Han fördömde amerikansk politik och ställde en retorisk fråga: Varför attackerade vi inte Sverige [tror ni]?


Han hotade också med ett nytt 11 september om den amerikanska anti-terrorpolitiken fortsätter.

UPPDATERING 30/10 kl. 6.00


Här är en fullständig utskrift av vad som sägs.


9 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Så det var alltså "the October surprise"! Ni kan väl nu definitivt gratulera Bush till valsegern.

Vet inte riktigt vad du menar med "förnekarna i mellanöstern och konspirationsteoretikerna" - naturligtvis finns det virrskallar som haft alternativa teorier men i seriösa sammanhang har väl ingen tvivlat på att det var bin Laden eller grupper allierade med honom som låg bakom attentatet. De som möjligen skulle behöva "tänka efter" nu är väl de många miljoner amerikaner (och andra) som Bush lyckats inbilla att det var Saddam Hussein som låg bakom attentaten.

Bengt O.

http://www.karlsson.at/ordet.htm

12:00 em  
Anonymous Anonym skrev...

Vadå inte attackerat Sverige? Al-Quida har medvetet valt mål där folk från hela världen finns. I World Trade Center fanns en Svensk och på Bali 7, bland annat min granne.
Jag stödjer inte Bush på något sätt, men så fort det här skäggot tittar fram blir jag förbannad och ledsen.
Rök ut den där förbannade bin Laden en gång för alla.

12:43 em  
Anonymous Anonym skrev...

Bengt O.

Kolla in www.memritv.org och bli mörkrädd...

3:42 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag instämmer med den anonyme insändaren ovan.

Bengt skriver:

Så det var alltså "the October surprise"! Ni kan väl nu definitivt gratulera Bush till valsegern.

"Vet inte riktigt vad du menar med 'förnekarna i mellanöstern och konspirationsteoretikerna'"

Det finns tyvärr verkligen många i arabvärlden som förnekar eller fortfarande tror att allt är en Mossad- eller en CIA-komplott. Och i Frankrike är följande konspirationsteori en storsäljare i mainstream-bokhandlar, och fick enorm uppmärksamhet på bokmässan i Paris 2002 (där den otroligt nog upplåtits plats).


"De som möjligen skulle behöva 'tänka efter' nu är väl de många miljoner amerikaner (och andra) som Bush lyckats inbilla att det var Saddam Hussein som låg bakom attentaten."

Jag har aldrig sett bevis för att miljontals amerikaner tror att Saddam "låg bakom" 11 september. Och detta har aldrig Bush-administrationen heller påstått. Det som framhävs är att Saddam haft kontakter med Al-Qaida, och att han samarbetat med och härbärgerat terrorister.

Mvh
Alicio

4:20 em  
Anonymous Anonym skrev...

Vad menar du med "Jihad-TV-kanal"? Vad är Jihad-TV för något?

1:32 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

3:05 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

3:08 fm  
Blogger Alicio skrev...

Till den anonyme kommentaren ovan som frågar om "Jihad-Tv",

- Jag anser att al-Jazeera och al-Arabiya har en redaktionell agenda som är kritisk till de etablerade arabregimerna (inte minst i kungadömena) men som subtilt ansluter sig, inte till demokratiförkämparna och liberalerna i arabvärlden, utan till den islamistiska ideologin (utan att uttryckligen förespråka den våldsamma varianten).

Läs gärna de två länkarna jag ger i kommentaren här.

1:26 em  
Anonymous Anonym skrev...

En anonym kommentator postade nedanstående inlägg med en lång internetlänk som förändrade layouten på denna sida. Jag postar kommentaren nedan med adressen i en hyperlänk istället /Alicio:

Här är empiriska data som visar att en majoritet av dem som stöder Bush tror att Saddam, som framförallt Cheney upprepade gånger antytt, var kopplad till 9/11.

1:33 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan