Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-10-31

Bin Laden misslyckades; väljarna skakas inte


Osama bin Ladens uppträdande är ett tecken på svaghet, skriver Washington Post i en intressant ledare idag.
(Inloggning: Använd denna mailadress · Lösenord: alicio). Tidningen skriver att händelsen inte kommer att påverka George W. Bush negativt i valet, snarare tvärtom. Washington Post analyserar bin Ladens uttalande:
Emiren” som tidigare utfärdade medeltida krigsförklaringar mot “judar och korsfarare” och som finansierade talibanernas despotiska styre i Afghanistan känner sig nu tvingad att poängtera att han inte ”hatar frihet”. För att rättfärdiga sitt mord på tusentals amerikaner den 11 september 2001 – ett brott som han nu öppet erkänner – så åberopar han inte sin politik för islamisk diktatur i Mellanöstern utan — osannolikt nog — Israels invasion av Libanon 1982. Det finns uppenbarligen något som bekymrar Osama bin Laden: kan det vara de miljoner afghaner som entusiastiskt gav sig ut för att rösta i landets första demokratiska val den här månaden och som överväldigande stödde den moderate, pro-västlige Hamid Karzai som president? Eller det ökande stödet för demokratiskt styre i Irak, särskilt bland framstående medlemmar av det islamiska prästerskapet? Al-Qaida finner sig plötsligt på fel sida av en växande debatt om frihet i Mellanöstern [...]

Hans uppmaning till amerikanerna var anmärkningsvärt klen: lämna Afghanistan och Mellanöstern till oss, sade han, så skonar vi er såsom vi har skonat Sverige. Få hade accepterat ett sådant upplägg ens före 11 september, och tre år senare är det så absurt att det bara avslöjar fiendens desperation.


New York Times (Inloggning: aliciohernandez · Lösenord: alicio) rapporterar att väljare redan har bestämt sig, och inte har påverkats av massmördaren att rösta på den andre kandidaten. I rapporten framgår det att tendensen är att väljare förstärkts i sin övertygelse att rösta på den kandidat som de redan har bestämt sig för.