Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-16

Ytterligare en svensk kidnappad i Irak. Symptom av Stockholmssyndromet


Sveriges Radios Eko-redaktion rapporterar att ytterligare en svensk har kidnappats i Irak, samtidigt som den som kidnappades i förra veckan. Nu sitter alltså totalt två personer som gisslan. Av någon anledning tror man att det skulle ligga ekonomiska motiv bakom:

I båda fallen misstänker man att det rör sig om kidnappning för pengar – ett vanligt fenomen för många vanliga medborgare i laglöshetens Irak.
Det här "förklaringen" av motivet låter konstig mot bakgrund av alla de halshuggningar som har genomförts i Irak (inkl. mot en svensk i Saudiarabien), oftast kopplade med omöjliga krav från de islamistiska terroristerna. De vet att ingen tänker böja sig för kraven, och deras fanatiska motiv är inte främst att bli rika.

Tendensen att försöka hitta rationella och självspäkande förklaringar till den islamistiska terrorn har nu gått så långt att även dess direkta offer, såsom den f.d. gisslan Urban Hamid, uttrycker "förståelse" för barbariet (se längst ned i artikeln), i en slags extrem patologisk variant av Stockholmssyndromet.

UPPDATERING 16/9 kl. 15.12

Nu säger UD att det handlar om ytterligare två svenskar som kidnappats, vilket innebär att totalt tre sitter som gisslan i Irak:

Enligt [Nina Ersman, pressombudsman på UD] är det inte mycket svenska myndigheter kan göra åt saken. Orsaken är den utbredda laglösheten och oredan i Irak. Den irakiska polisen har händerna fulla med andra ärenden, och det finns ingen svensk personal från UD på plats. Dessutom gör det kaotiska läget att det svårt att ens veta om svenskarna är kidnappade.

- Vi är ingen part i detta, det är ingen som har vänt sig till oss. Men det är klart att vi vill hjälpa svenska medborgare i trångmål, säger Nina Ersman.