Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-16

Ung Vänster och Vänsterpartiet diskuterar demokrati med terrorgrupp i Nepal


Representanter för Vänsterpartiet och dess ungdomsorganisation Ung Vänster befinner sig just nu i Himalaya där man har träffat terrororganisationen Communist Party Of Nepal.

Målet med resan är enligt gruppernas hemsidor "att följa demokratirörelsens kamp och bidra med svenska erfarenheter av flerpartisystem i en monarki och av betydelsen av kvinnors deltagande i politiskt arbete".

Nepal hade från 1990 en demokratisk regering fram till 2001, då kronprinsen massakrerade en stor del av kungafamiljen, inkl. kungen och drottningen. Den nye kungen upplöste regeringen 2002 pga "inkompetens", och landet har sedan dess styrts direkt av monarken. Sedan 1996 är Nepal drabbat av blodiga terrorangrepp från maoister som vill störta monarkin och grunda en kommunistisk republik i det lilla kungadömet. 10 000 människor har dödats. Monarken har sagt att det är omöjligt att hålla val så länge terrorn fortsätter.

Maoisternas ledare Prachanda utlovade "mer våldsamma metoder" om hans krav inte uppfylldes. I fredags sprängdes två bomber vid ett amerikanskt center. Communist Party Of Nepal har klassats som terrororganisation av USA.

Vänsterpartiet förkastar även vänsterextremisternas terror:


Nu är det dags för Sverige att på egen hand och i internationella sammanhang agera för att ge stöd till den nepalesiska demokratirörelsen och avvisa repressionen från kungaregimen och maoisternas smutsiga krig, avslutar Kalle Larsson, riksdagsledamot for vänsterpartiet.

Frågan är om det då är rätt att sätta sig och förhandla med dem.

Man undrar vilka som kommer att ha lärt sig mest under vistelsen. Nepaleserna om svensk monarki och jämlikhet, eller de svenska vänsterpolitikerna om vänsterextrem revolutionsideologi och terror. Av dialogen med terroristerna kommer med all sannolikhet mycket lite.


UPPDATERING 3/10 kl. 23.25

Paul O'Mahoney, som bl.a. skriver i Stockholm Spectator, har upplyst mig om att Communist Party of Nepal (CPN) har flera faktioner, varav endast den maoistiska (CPN-Maoist) är klassad som terrororganisation. Den faktion som Vänsterpartiet och Ung Vänster träffade kallas CPN-Unified Marxist-Leninist, och är inte terrorstämplad. Denna faktion vill trots detta att man skall förhandla med den terrorstämplade maoistgruppen.

Se en utförligare genomgång i kommentarerna.

3 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Det här är lite vilseledande. Jag tycker inte heller de har någonting där att göra men Kalle och Co. talar inte med terroristerna utan med ett kommunistparti, CPN-UML, som har varit med och bildat demokratiska regeringar. Maoisterna däremot som terroriserar landet kallas för CPN-M.

Paul O'Mahony

9:00 em  
Blogger Alicio skrev...

Tack för din kommentar Paul.

Det ser ut som att The Communist Party of Nepal (CPN) har splittrats, där terrororganisationen utgörs av CPN-Maoists och mainstreamorganisationen av CPN-Unified Marxist-Leninists. Jag hade fel i mitt inlägg, och jag är glad att du gjorde mig uppmärksam på skillnaden mellan faktionerna.

Amnesty International har flera gånger fördömt CPN-Maoist för sitt terrorvåld.

Missförståndet tillkom eftersom det i telegrammet som jag citerade antyds att USA klassade hela CPN som terrororganisation samt enligt denna källa). Jag ser nu att det i själva verket endast gällde den maoistiska splintergruppen, vilket detta dokument från State Department gör klart.

Ironiskt nog är mainstream-organisationen CPN-UML otydlig om sina band till den maoistiska terrorgruppen. På sin egen hemsida skriver den:

"After the formation of CPN (UML), CPN-Amatya joined the unification. Similarly, the present CPN (UML) has been joined by the leaders and workers from CPN-Maoist, CPN-Masal, CPN-Forth Congress, CPN-Manadhar, CPN-Varma and Nepal Worker and Peasant Party. Thus CPN (UML) has now been developed as the mainstream of the democratic and communist movement of Nepal."

Kanske betyder det bara att några lämnade maoisterna, men det kan lätt missförstås.

Idag vill CPN-UML att man ska förhandla med maoisterna.

Mvh
Alicio

11:22 em  
Anonymous Anonym skrev...

Tack för svaret Alicio. Jag var också in och tittade på den där Amnesty rapporten om Maoisterna. Sjuka grejor! Jag lärde mig en hel del om politiken i Nepal igår efter att ha läst ditt inlägg. Intresset för vad kommunistvänstern håller på med ut i världen är högt som aldrig förr.

MVH

Paul

3:17 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan