Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-21

TT tystar ned om syrisk ockupation


TT kämpar och kämpar för att inte O-ordet ska slippa fram:
"Syriska armén i Libanon flyttas":

Den syriska armén i Libanon kommer att flyttas österut till gränsen, uppgav regeringskällor för AFP på tisdagen. Styrkorna, omkring 16 000 man, ska flyttas till den syrisk-libanesiska gränsen mycket snart enligt regeringskällorna. Det är den femte omgrupperingen av styrkorna sedan 2001. Det framgick inte om det handlar om förberedelser till en fullständig reträtt från Libanon. Ett uttalande från armén väntades senare på tisdagen.

En politisk strid utbröt i början av september om Syriens inflytande över Libanon. FN antog på USA:s och Frankrikes initiativ en resolution med fördömande av den utländska truppnärvaron. Kritiken inom Libanon skärptes samtidigt mot den Syrienstödde presidenten Emile Lahoud. Hans ärkefiende, premiärminister Rafiq Hariri, meddelade att han skulle avgå före månadsskiftet.

Den politiska oron bröt ut när Lahoud fick sitt mandat förlängt med tre år genom en lagändring som antogs av parlamentet efter påtryckningar från Syrien. Syrien har trupper i Libanon sedan inbördeskriget där 1975–1990. Damaskusregeringen understödjer också den shiamuslimska rörelsen Hizbollah i södra Libanon


Och här är den femte resolutionen från Säkerhetsrådet.