Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-28

Terror i Kunskapskanalen


Tyvärr kan jag inte se den digitala utsändningen av den nya Kunskapskanalen som SVT och UR lanserade igår.

Idag erbjuds tittarna en intressant programtablå på temat terrorism.
18.00 Skolakuten
18.45 Världen
19.39 Mera om världen
19.31 Terrorist eller frihetskämpar?
19.35 Våldet i kampen
19.45 Terrorismens ansikte
20.00 Hat som drivkraft
20.05 Hat i det Heliga Landet
21.00 Vad är terrorism?
21.05 Finns terrorism?
21.15 "Assymetrisk krigföring"

21.30 Cosmomind
22.15 Garagefilm
-23.00
På kanalens hemsida kan man föra musen över rubrikerna för att få en glimt av hur ämnet kommer att behandlas. Man anar lite oråd med rubriken "Assymetrisk krigföring", eftersom den förklarande texten avslöjar att man tänker göra en jämförelse med David och Goliath (och jag skulle inte bli förvånad om man jämförde med Samson också).

I programmet om det Heliga Landet får vi följa Aqsa-terroristerna, vilket sannolikt blir en övning i sympati för mördare. I programmet om hat som drivkraft kommer en psykoterapeut att berätta hur man kan hata så pass mycket att man mördar barn. Det ska bli intressant att höra om hon nämner islamismen, de palestinska barnsoldaterna samt den totalitära och våldsglorifierande indoktrineringen. I programmet om "Våldet i Kampen" kommer man att intervjua olika typer av aktivister (djurrättsaktivister mfl) för att få reda på "Vad är tillåtet och vad är otillåtet?". Fanns det ingen polis att fråga?

Och i avsnittet om "Terrorist eller frihetskämpe" får vi höra från en svensk som befann sig i New York den 11 september 2001. Kunskapskanalen skriver att fr.o.m. den dagen blev terrorismen "tydlig".

Jag ser fram emot att (genom andra) läsa och höra om hur kanalen behandlar det här ämnet!