Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-04

Sverker Lenas från DN Kultur är i farten igen


Dagens Nyheters Kulturredaktör Sverker Lenas går idag till anfall mot kapitalismen i tidningens pappersversion, och påstår att den är ansvarig för folkmord och svält. Han baserar sig på den vänsterradikala författaren Mike Davis bok "Svält och kolonialism”.

Johan Norberg visar hur absurda dessa teorier är, samt att kapitalismen och dess främsta förespråkare motsatte sig kolonialismen.

För den som inte känner till Sverker Lenas kan jag rekommendera en titt på den utmärkta sajten Mediekritik.nu. Där kan läsarna kommentera och sakligt kritisera artiklar i media. Vid ett tillfälle kritiserades Sverker Lenas för att på sin debattsida "K2" ha låtit den radikala f.d. medlemmen i den palestinskledda kamgruppen ISM och nu frilansskribent för DN, Rasmus Malm, få framföra sin pro-palestinska agenda och personligt hemsnickrade tolkningar av internationella konventioner förklädda till objektiv rapportering.

Rasmus Malm presenterades som DN-journalist, vilket gav intrycket att artikeln var en del av den redaktionella opartiska rapporteringen istället för kallhamrad ISM-propaganda och personligt tyckande. Utan den minsta presentation av Malms aktivism, trots att det tillhör reglerna att presentera författaren av en debattartikel för läsarna.

Sverker Lenas svarade patetiskt på kritiken:
Om alla före detta medlemskap i olika idella föreningar skulle redovisas skulle listan under varje byline bli väldigt lång.
De flesta kommentatorerna på Mediekritik.nu såg igenom Lenas försök att glida undan. Det hade varit irrelevant att lista de eventuella bokklubbar eller båtklubbar som Malm är medlem i, utan det hade räckt om hans tidigare ISM-engagemang hade redovisats. På så sätt kan läsaren själv bedöma hur mycket tilltro han ska fästa vid Malms påståenden.