Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-05

Sverige lämnar tillbaka stulna kvarlevor till aboriginerna


I slutet av september kommer Sverige att äntligen lämna tillbaka kvarlevorna av 18 australiensiska aboriginer, varav två barn, som den svenske antropologen Eric Mjöberg stal i Australien för drygt 90 år sedan.

Mjöberg använde, mellan 1910 och 1911 bedrägliga metoder för att stjäla och ta med sig skelettdelarna till Sverige, där de nu finns bevarade på Etnografiska Muséet i Stockholm. Tidningen
The Australian rapporterar:

”Mjöbergs metoder sades inkludera att muta aboriginer för att leda honom till kvarlevorna, och sedan att smuggla ut dem från Australien genom att säga till myndigheterna att det handlade om benrester från kängurur”

"Han var väldigt bedräglig i sitt tillvägagångssätt. Han brukade följa med aboriginerna till deras ceremonier och sedan svepa in och ta benresterna”, berättade Ken Robinson på Centret för Aboriginerlag och Kultur.
Mjöberg skrev 1915 en bok om sina resor och "fynd". Men vidden av hans brott känns av än idag:

"Tron säger att när en begravningsplats har kränkts så kommer inte andarna eller landet att vila förrän kvalevorna har lämnats tillbaka”, förklarade talesmannen för Centret, Neil Carter.
Efter att den svenske antropologen Claes Hallgren nyligen skrev en bok om Eric Mjöbergs stölder och bedrägeri har den svenska regeringen uppmärksammat fallet och kontaktat de autraliensiska myndigheterna. Nu lämnar alltså det Etnografiska Muséet tillbaka stöldgodset till en delegation av aboriginerhövdingar i Stockholm.