Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-28

Reuters beklagar pro-palestinskt telegram


Jag berättade nyligen om den kvinnliga palestinska självmordsbombaren och tillika TV-presentatören som sprängde ihjäl två unga israeliska gränspoliser vid en busshållplats, när de försökte hindra henne från att skada de övriga resenärerna.

I samband med terrormordet publicerade Reuters ett telegram som jag inte länkade till, där man sympatiskt beskrev terroristens familjs sorg och öde, utan att nämna ett ord om sorgen hos familjerna till mörderskans offer.

Efter en kritikstorm har redaktionschefen för Reuters erkänt att telegrammet inte uppfyllde nyhetsbyråns krav på opartiskhet och redaktionell kvalitet:
I have reviewed the Sept 22 story, titled Bomber's Stunned Family Has Little Time To Grieve, to which your e-mail refers and proper care was not taken in the editing of the copy. Reuters is committed to the highest standards of balanced reporting and I regret that this story did not meet those standards. We are reinforcing our editing safeguards.
Yours sincerely,

Geert Linnebank
Editor in Chief
Reuters
Liknande kvalitetsgarantier och förmåga till självkritik existerar överhuvudtaget inte hos den svenska “motsvarigheten” TT.

2 Comments:

Blogger TT-kritik skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

12:32 em  
Blogger TT-kritik skrev...

Vad gäller TT så minns jag en mycket mer bisarr fall:

Den 29 mars 2003 mördade en palestinsk terrorist 29 människor i Netanya under firandet av den judiska påsken. Bland offren fanns en svensk kvinna. TT-journalisten Stefan Hjertén befann sig då i Israel som TT-utsände. Morgonen efter dådet åkte han... till terroristens mor och skrev om hennes sorg och känslor. Sedan följde en ”elegant” passage: han skrev att han tog taxi till Netanya men den arabiske föraren vägrade köra ditt för att han blev rädd att någon börjar skrika ”Död åt araber!” och dödar honom.

På sådant sätt kunde Hjertén inte bara strunta i offren men även på köpet helt ur luften skapa en bild av judisk pöbel som får ihjäl en arab bara för att han är arab.

Tyvärr han jag inte själva artikeln kvar, men det är ett TT-telegram från den 30 mars 2003. Reproducerar allt ur minne med reservation för mindre felaktigheter.

12:34 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan