Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-19

Madonna (Esther) besöker Israel. Aftonbladet förfalskar


Madonna är i Israel för att inviga fredsrörelsen "Spirituality For Kids", som är en "sprituell" välgörenhetsfond för barn. I samband med resan besökte hon också graven där en framstående rabbi inom den judiska mystiken Kabbala ligger begraven. Madonna, som inte har konverterat till judendomen, studerar och utövar Kabbala och har antagit ett judiskt namn - Esther.

Som vanligt när superstjärnan är ute och rör sig så är fotograferna framme, och två stycken skadades i tumult med Madonnas/Esthers livvakter.

Vid Klagomuren väntade några på att få se henne, men några unga ultra-ortodoxa protesterade mot Madonna, med hänvisning till att hennes leverne gjorde henne olämplig på den heliga platsen och för studier i Kabbala. Madonna gick dock aldrig ut ur bilen för att undvika den stora samlingen av fotografer, enligt Reuters:

Varför kom hon inte ut ur bilen; vi väntade på henne. Du känner inte vibrationerna om du inte rör på muren, sade Hadass Chen, som hade kommit för att se stjärnan.

Madonna / Esther i Israel

I Aftonbladets rapportering lever dock fakta sitt eget liv (och långt ifrån tidningens reportrar). Nästan ingenting blev rätt: "hundratals" ultra-ortodoxa ska ha "hindrat" henne från att komma fram till platsen. Klagomuren har tydligen blivit "judarnas heligaste plats" trots att det i själva verket är Tempelberget som är det, av vilket Klagomuren endast är den omgivande muren. Yom Kippur (Försoningsdagen) har tydligen blivit det judiska Nyåret (Rosh Hashana) osv osv.

Om till och med nöjesrapporteringen är så här pass osaklig är det inte förvånande att nyhetsrapporteringen ser ut som den gör.

UPPDATERING 19/9 kl. 12.36

Aftonbladet förfalskar bildtext

Titta på bildtexten till det foto som visas i Aftonbladet: "Madonna förs i säkerhet", står det. Kika sedan på AP:s bild från samma plats men ur en annan vinkel. Notera Madonnas man på hennes vänstra sida, hur hon håller händerna i fickan, den lilla stenlagda muren på sidan och livvaktens hand på båda bilderna.

Det visar sig i AP:s bildtextoriginal att bilden är tagen vid gravkapellet där Kabbala-rabbinen är begravd i Jerusalems utkant. Flera kilometer från Klagomuren. Sällskapet är på väg in för ett besök och inte alls på väg att "föras i säkerhet" — underförstått från uppdiktade oroligheter vid Klagomuren, där Aftonbladet fantiserade ihop en stor aggressiv ultra-ortodox pöbel som inte fanns.

2 Comments:

Blogger Patrick skrev...

Det är knappast någon nyhet att Aftonslasken inte skriver om händelser utan hittar på dem. I något större utsträckning på nöjessidorna, men även i väldigt stor utsträckning bland nyheterna också.

Jag har i princip slutat läsa deras webb (Expressen.se slutade jag besöka för drygt ett år sedan, pga alla stavfel och att de aldrig svarade på mina mejl ang faktafel och dålig svenska). Jag skulle aldrig nedstå mig att läsa pappersvarianterna av dessa skvallertabloider.

1:05 em  
Blogger webmaster skrev...

Finns det inget tips för en "förtappad" själ, var någonstans i den svenska mediafloran sanningen finns?

4:46 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan