Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-19

Kristianstadsbladet om Kofi Annans utspel


Jag missade den här tidlösa ledarartikeln från Kristianstadsbladet i fredags om FN:s generalsekreterare Kofi Annans fördömande av befrielsen av Irak som "olaglig". Kristianstadsbladet skriver:

Annans uttalande är närmast osmakligt mot bakgrund av uppgifterna om korruption inom FN i samband med olja-mot-mat-programmet. Denna FN-insats skulle se till så att irakierna inte svalt ihjäl under sanktionsåren.

I stället berikade sig Saddam Hussein och – som det verkar – ett antal FN-tjänstemän. Försöker Annan nu månne lägga ut dimridåer för att få bort uppmärksamheten från sin egen person i ett mindre smickrande sammanhang?

Den som vill läsa mer om FN:s Olja-för-Mat-skandal, som Kristianstadsbladet talar om, kan klicka på nedanstående länkar:

New York Times (Användarnamn: aliciohernandez — Lösenord: alicio)
The Wall Street Journal
Fox News

Göran GreiderDala-Demokraten tycker tvärtom att anti-demokrati-terrorn som vi nu ser i Irak är ett bevis för att krigsmotståndarna hade rätt. Samma krigsmotståndare som i andra sammanhang fortsätter att påstå att Irak är helt skilt från kriget mot terrorn.


Civila offras i ockupationsmaktens bombningar, liksom i olika terroristgruppers blodiga attentat [...]

Att sia om Iraks framtid är svårt. Att komma med synpunkter på vad som borde
göras är svårt
. Denna dag nöjer jag mig med att slå fast att fredsrörelsen segrade moraliskt och intellektuellt och att detta bör ihågkommas för all framtid.

Hellre då (enligt Greider) att FN och Saddam Hussein fick fortsätta att berika sig på det förtryckta irakiska folkets bekostnad, än att landet nu ligger i "ockupation" (vilket också det är ett sakfel). Visst har många fel begåtts i insatserna i Irak. Men att hävda att de som ville låta Saddam Hussein och girigbukarna i FN:s oljemaffia hållas, skulle ha fått "moraliskt" rätt, är höjden av ... omoral.